Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta

Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta

Publikováno: 31.7.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 21:42
Rubrika: Tiskové zprávy

Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za stejné období před rokem. Letošní čistá spotřeba elektřiny za leden až červen dosáhla 31,11 terrawatthodiny, zatímco loni to bylo 29,91 TWh. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).
 

V červnu se čistá spotřeba elektřiny zvýšila meziročně o 0,4 procenta na 4,47 TWh, hrubá výroba naopak klesla o 1,9 procenta na 6,18 TWh. Jde o nejnižší hodnotu výroby od počátku roku; nejvíce se vyrobilo v lednu, a to 8,5 TWh.
Teplé zimy i vyšší využití klimatizací a chladicích zařízení během léta vedou k tomu, že se snižuje rozdíl mezi zimní a letní spotřebou. 'V posledních letech se spotřeba vyrovnává, to znamená, že v létě klesá spotřeba méně, přesto ale rozdíl mezi zimou a létem zůstává výrazný,' uvedla již dříve tisková mluvčí ČEZ Eva Nováková.
Tak zvaný diagram zatížení, který znázorňuje průběh spotřeby elektřiny během roku, se zplošťuje. Energetici říkají diagramu vlaštovka: na krajích grafu jsou zimní měsíce, kdy je spotřeba elektřiny vyšší. Směrem do středu se spotřeba snižuje, ale úplně uprostřed, kde má pomyslná vlaštovka hlavičku, je mírný vzestup. Na tom mají podle energetiků největší podíl zejména rozšiřující se velké klimatizované skladovací plochy.
Tento týden zveřejnil pololetní výsledky i ČEPS, podle kterého stoupla spotřeba elektřiny o 2,2 procenta. Rozdíly jsou dány tím, že ČEPS vykazuje hrubou spotřebu, která není očištěna například o vlastní spotřebu elektráren nebo ztráty v sítích. ČEPS řídí provoz přenosové soustavy a systémových zdrojů elektrické energie na území České republiky.
Energetický regulační úřad mimo jiné připravuje cenová rozhodnutí pro odvětví elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství. Zabývá se také podporou hospodářské soutěže, využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie a ochranou zájmů spotřebitelů v těch oblastech energetiky, kde není možná konkurence (zdroj: ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...