Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Společnosti GE a Nuclearelectrica uzavřely několikaletý servisní kontrakt v hodnotě 146 milionů amerických dolarů

Společnosti GE a Nuclearelectrica uzavřely několikaletý servisní kontrakt v hodnotě 146 milionů amerických dolarů

Publikováno: 21.1.2010
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Společnosti GE a Nuclearelectrica, státem vlastněný provozovatel jaderných elektráren, podepsaly servisní kontrakt pro jadernou elektrárnu Černavoda v hodnotě 146 milionů amerických dolarů. Podle údajů rumunského Úřadu pro energetickou bezpečnost dodává elektrárna Černavoda do rumunské rozvodné sítě zhruba 20 procent energie. Nový kontrakt podporuje úsilí společnosti Nuclearelectrica vyrábět spolehlivou, bezpečnou a cenově dostupnou energii, což je i klíčový aspekt rumunské národní strategie pro sociální a ekonomický rozvoj.

„Servisní smlouva uzavřená s GE nám výrazně pomůže v našem úsilí o zajištění spolehlivých dodávek elektřiny rumunským uživatelům,“ prohlásil generální ředitel společnosti Nuclearelectrica Pompiliu Budulan. „Rumunsko se rozhodlo investovat do výroby čisté energie a jaderná energie je nedílnou součástí této strategie. Černavoda je jedinou rumunskou jadernou elektrárnou a jako taková hraje klíčovou roli při uspokojování rostoucí poptávky po energii v Rumunsku.“ Mezi čestnými hosty, kteří se zúčastnili slavnostního podepsání kontraktu, nechyběli například rumunský ministr hospodářství a průmyslu Adriean Videanu, americký velvyslanec v Rumunsku Mark Gitenstein a samozřejmě ani představitelé společností Nuclearelectrica a GE.

Nově uzavřený osmiletý kontrakt pokrývá veškerý servis a opravy pro parní turbíny a další zařízení v reaktorech Černovoda 1 a 2, které do rumunské rozvodné sítě dodávají přes 1 400 MW energie. Reaktor 1 je v provozu od roku 1996, reaktor 2 se používá od roku 2007. Společnost Nuclearelectrica plánuje provozovat v jaderné elektrárně Černovoda celkem 4 reaktory. Kontrakt uzavřený se společností GE je náhradou a rozšířením dřívějšího kontraktu na servis a údržbu reaktoru 1. Právě tento kontrakt nedávno vypršel. „Právě náš minulý kontrakt, v rámci něhož jsme úspěšně zajišťovali instalaci i údržbu zařízení v elektrárně Černavoda, a fakt, že jsme veškeré své závazky dokázali plnit beze zbytku, byl klíčovým faktorem, který v tendru rozhodl v náš prospěch,“ prohlásil prezident GE Energy pro oblast střední a východní Evropy Rod Christie.

Rod Christie zároveň dodal: „Právě uzavřená smlouva je jasnou ukázkou naší lokalizační strategie pro východní Evropu. Zároveň tento kontrakt poukazuje na naše odhodlání poskytovat klientům čistší, inteligentnější a efektivnější řešení, která jim pomohou v dalším rozvoji ekonomiky a zvyšování životních standardů.“ Rod Christie rovněž poznamenal, že právě uzavřený kontrakt přichází v těsné návaznosti na další projekty GE v Rumunsku, zejména dodávky zařízení pro větrné elektrárny ve Fantanele a Cogelacu a pro kombinovanou elektrárnu Petrom.

Společnost Nuclearelectrica byla založena v roce 1998 a jejím hlavním cílem je výroba elektrické energie a jaderného paliva, společně s dalším rozvojem jaderné elektrárny Černavoda. Společnost je řízena rumunským ministerstvem hospodářství a obchodu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...