Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Společnost ZK–TERMOCHEM s.r.o. úspěšně realizovala projekt „Výměna přehříváků“ v elektrárně Opatovice

Společnost ZK–TERMOCHEM s.r.o. úspěšně realizovala projekt „Výměna přehříváků“ v elektrárně Opatovice

Publikováno: 26.4.2017
Rubrika: Technologie, materiály

Předmětem zakázky bylo vypracování projektové dokumentace, výroba a dodávka, demontáž a montáž komory přehříváků páry, výroba a dodávka, demontáž a montáž předních a zadních smyček přehříváků páry z materiálu J 15 128.5 a J 15 229.5, montáž a demontáž zařízení (potrubí, armatura, tlumič hluku včetně pomocné konstrukce) pro provedení profuku kotle po provedené výměně přehříváků páry.

„Tento projekt jsme v opatovické elektrárně realizovali sami, a to paralelně vedle akce Snížení emisí NOx a TZL. Tentokrát šlo o výměnu přehříváků páry na kotlích K2, K3, K5 a K6“, vysvětluje Zoran Knežević, generální ředitel. „V rámci tohoto projektu bylo důležité vyřešit nedostatek prostoru pro montáž přehříváku a souvisejícího příslušenství, stejně tak jako časovou a prostorovou návaznost naší dodávky s celky, které dodávaly jiné společnosti,“ doplnil Zoran Knežević.

Realizace obou opatovických zakázek se potýkala s napjatým časovým harmonogramem, jenž byl dodržen a oba projekty byly dokončeny a předány v předem dohodnutých termínech v listopadu a v prosinci roku 2015.

ZK-TERMOCHEM vystupuje jako EPC kontraktor různých projektů dodávaných na klíč. Kompletní řešení projektu na klíč přináší zákazníkovi snížení problémů, především v komunikaci mezi jednotlivými subdodavateli, a lepší návaznost prací při realizaci projektu od projekčních prací, přes dodávky materiálu, výrobu, až po montáž a uvedení do provozu, a tím i snížení nákladů.

Firma poskytuje své služby v různých oborech, především při výstavbě a rekonstrukci klasických i jaderných elektráren, rafinérií, spaloven, tepláren a v plynárenství. Mezi hlavní zakázky patří zejména potrubní systémy z různých druhů materiálu, včetně super a ultra-kritických potrubí ze speciálního materiálu X10CrWMoVNb9-2, FGD (flue gas desulphurization) – filtry a odlučovače, zásobníky, tlakové nádoby a tepelné výměníky.

„Montáž tvoří významnou součást naší činnosti. Montáž a svařování provádějí naši zkušení svářeči a potrubáři. Většina z nich působí v naší společnosti po dlouhou dobu, nezřídka i po dobu 20 let. Pracují pro nás velmi zkušení site-manageři, máme vysoce kvalifikovaný vlastní svářecí dozor, techniky kvality, vyškolený personál pro nedestruktivní zkoušení a jiné technicky vyškolené zaměstnance, upřesňuje Zoran Knežević.

ZK-TERMOCHEM vlastní široké spektrum svářecích dokumentů (WPS a WPQR) pro uhlíkovou, legovanou a nerezovou ocel a duplex; pravděpodobně největší množství v České republice. Svářeči mají dlouholeté zkušenosti také se svářením vysoce legované oceli - např. X10CrWMoVNb9-2 s tloušťkou stěny až 125mm. V případech, kdy je to potřebné, svařují s předehřevem, a samozřejmostí je také následné tepelné zpracování.

„ZK-TERMOCHEM je rychle se rozvíjející společnost, schopná pružně reagovat na individuální přání zákazníka a v maximální možné míře se přizpůsobit jeho časovým a technickým  požadavkům,“ dodává na závěr jednatel společnosti Zoran Knežević.

ZK–TERMOCHEM Ltd. successfully completed the project “Steam superheaters replacement” in the Opatovice power plant
The scope of the contract included project documentation preparation, manufacturing and delivery, disassembly and installation the steam superheater chamber, manufacturing and delivery, dismantling and installing the steam superheater front and rear loops made of J 15 128.5 and J 15 229.5 material, equipment installation and disassembly (pipes, valve, noise damper, including support structure) for purging the boiler after steam superheater replacement.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Přivařování trubkovnic přehříváku na komoru přehřívákuKomora přehříváku - výrobaPřehřívák – napojování horní části na středovou

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (43x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...