Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Společnost SPP CZ dosáhla hranice půl miliardy kubíků prodaného plynu

Společnost SPP CZ dosáhla hranice půl miliardy kubíků prodaného plynu

Publikováno: 11.5.2010
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Plyn

Významný dodavatel zemního plynu v České republice, společnost SPP CZ a.s. dosáhla v druhé polovině dubna vynikajícího výsledku v obchodu s plynem, kdy celkový kontrahovaný objem plynu na rok 2010 překročil hodnotu 500 miliónů m3. Společnost se tak zařadila v segmentu dovozu plynu do České republiky do TOP3 po boku RWE a VEMEXu.

SPP CZ a.s. vstoupila na český trh koncem roku 2008, v roce 2009 se zaměřila především na ověření funkčnosti systému plynárenského trhu v České republice a na přípravu dodávek plynu v roce 2010. Plánovaný záměr se podařilo splnit velmi dobře a společnost již v roce 2009 prodala více jak 30 miliónů m3 plynu. Na český trh jsme vstoupili s vědomím, že je otevřen pro nové obchodníky s plynem. S dosaženými výsledky jsme spokojeni. V následujícím období se chceme zaměřit na ještě širší skupinu průmyslových koncových zákazníků “, zdůraznil generální ředitel společnosti, Roman Baláž. Jediným akcionářem SPP CZ a.s. je společnost Slovenský plynárenský priemysel, a.s., která patří mezi významné energetické společnosti a navazuje na více jak 150letou historii plynárenství na Slovensku. SPP vznikla v roce 2001 transformací ze státního podniku. Do akciové společnosti vstoupili v roce 2002 zahraniční investoři – německý Ruhrgas (dnes E. ON Ruhrgas) a francouzský Gaz de France (dnes GDF SUEZ).
Statutární orgán společnosti SPP CZ a.s. tvoří představenstvo, jehož předsedou je Dušan Randuška, působící také ve společnosti SPP jako ředitel divize obchodu s plynem. „Navzdory současné situaci na evropském plynárenském trhu, SPP úspěšně pokračuje v rozvíjení svých aktivit mimo Slovenska. Jsem přesvědčen, že náš podíl v České republice v budoucnu poroste“ dodal Dušan Randuška. SPP CZ má k dispozici diverzifikované portfolio plynu pocházející z ruského Gazprom exportu a ze zemí západní Evropy.
 

Výsledky společnosti SPP CZ a.s. za rok 2009 a kontrakty na rok 2010

Vizí skupiny SPP je být jednou z vedoucích energetických skupin ve střední a východní Evropě a vstup na český trh koncem roku 2008 je přirozeným naplněním tohoto směřování. První rok působení SPP CZ na českém trhu přinesl velmi příznivé výsledky pro další rozvoj společnosti a jejího portfolia odběratelů. Vzhledem k počátku obchodních aktivit SPP CZ v lednu 2009 bylo hlavním záměrem společnosti ověřit si funkčnost systému plynárenského trhu v ČR a připravit se na dodávky plynu do ČR v roce 2010 a dalších letech. Tento záměr se nám podařilo splnit velmi úspěšně a kromě toho se podařilo již v roce 2009 prodat více jak 30 mil. m3 a dosáhnout pozitivního hospodářského výsledku společnosti.Tržní podíly společnosti se v jednotlivých segmentech pohybují od 1 do 6 %.

  • počet připojených konečných zákazníků v roce 2009: 11
  • počet připojených konečných zákazníků v roce 2010: 23
  • celkový počet odběrných míst v roce 2010: cca 250

Vynikajících výsledků se podařilo společnosti SPP CZ dosáhnout v segmentu prodeje plynu dalším obchodníkům (velkoobchod), kde dosáhla na druhé místo s prodejem plynu převyšujícím 450 mil. m3.  Vzhledem k počtu prodejců plynu (uděleno je více než 100 licencí pro obchod s plynem) si stojí SPP CZ v segmentu konečných zákazníků velmi dobře a je v první desítce hlavních dodavatelů zemního plynu.

Výhled na rok 2011
V následujícím roce plánuje společnost SPP CZ dostat se do TOP 3 největších obchodníků s plynem v České republice a zaměřit se ve větší míře na segment konečných zákazníků zejména v podobě velkých průmyslových společností.

Pozice společnosti SPP CZ a.s. na českém trhu
Jak ukazují výsledky obchodních aktivit společnosti za první rok působení na českém trhu, patří SPP CZ mezi významné hráče na poli prodeje plynu, a to především dalším obchodníkům a velkým společnostem, kterým nabízí na míru šité služby v oblasti sdružených dodávek plynu. Společnost SPP CZ disponuje přes mateřskou společnost diversifikačními kontrakty s akcionáři E. ON Ruhrgas a GDF SUEZ na dodávky plynu pro případ výpadku dodávek zemního plynu z východu. Navíc vlastní skladovací kapacity v České republice a má přístup ke skladovací kapacitě mateřské společnosti na území Slovenské republiky. SPP CZ má k dispozici diverzifikované portfolio plynu pocházející z ruského Gazprom exportu a ze zemí západní Evropy.

Struktura společnosti SPP CZ a.s.
Jediným akcionářem SPP CZ je společnost Slovenský plynárenský priemysel. Statutární orgán společnosti tvoří představenstvo, jehož předsedou je Dušan Randuška, generálním ředitelem a prokuristou společnosti je Roman Baláž, který má na starosti rozvoj obchodních aktivit, tržní pozice a značky SPP na českém trhu.
 

Dipl.-Ing. Roman Baláž MBA, generální ředitel SPP CZ
Narodil se v dubnu 1966, je absolventem Elektrotechnické fakulty STU v Bratislavě, oblast energetika a technologie pohonů. V roce 1993 získal titul diplomovaného inženýra na Elektrotechnické fakultě Technické Univerzity ve Vídni. V roce 1995 ukončil postgraduální studium na Ekonomické Univerzitě ve Vídni v oblasti mezinárodního managementu. V roce 2005 získal titul MBA na Open University ve Vídni se zaměřením na finanční a korporátní strategii, management inovací, změn a vědomostí. Od roku 1989 pracoval v TOS Trenčín a.s., odkud v roce 1995 odešel do ABB Energie AG, Rakousko na pozici manažera pro klíčové zákazníky v ČR a SR, následně zastával funkci zástupce výkonného ředitele pro střední a východní Evropu. V letech 1999 až 2003 pracoval jako manažer pro rozvoj obchodu a marketingu ve společnosti ALSTOM Power Austria AG. V roce 2003 byl jmenován do funkce obchodního manažera odpovědného za pokrytí prodeje a marketingu strojírenského holdingu Haas Profile v Rakousku. V letech 2004 až 2006 byl členem představenstva společnosti Jihočeská Plynárenská a.s, ve které zároveň působil jako obchodní ředitel odpovědný za nákup a prodej plynu a marketing. V listopadu 2008 nastoupil do společnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) jako poradce ředitele divize obchodu s plynem pro vstup SPP na český trh. Od 1. ledna 2009 je generálním ředitelem a prokuristou společnosti SPP CZ a.s., 100 % dceřiné společnosti SPP.

Ing. Dušan Randuška MBA, člen představenstva SPP CZ
Narodil se v Banské Bystrici. Je absolventem Obchodnej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Bratislavě, odbor zahraniční obchod. V roce 1997 ukončil studium MBA na Webster University ve Vídni. V letech 1987–1998 pracoval v zahraničních plynárenských společnostech v oblasti obchodu se zemním plynem v České republice a Rakousku. Do října 2000, období, kdy nastoupil do společnosti Slovenský plynárenský priemysel, š.p., založil a řídil společnost zastupující britské výrobce strojů a zařízení se zaměřením na plynárenství a energetiku. V roce 2001 byl jmenován členem představenstva společnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP). Od ledna 2001 působí v SPP ve funkci ředitele divize obchodu s plynem. Působil ve statutárních orgánech vícerých dceřiných společností SPP. Od listopadu 2008 je členem Představenstva SPP CZ a.s. společnosti zaměřené na prodej zemního plynu na českém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...