Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Společnost POLDI je zpět

Společnost POLDI je zpět

Publikováno: 23.10.2009
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Kladenský areál ocelářského giganta POLDI opět ožívá. Společnost POLDI Hütte s.r.o., ve čtvrtek 1. října 2009 slavnostně otevřela novou kovárnu, která je světovým technologickým unikátem.

Navzdory hospodářské recesi, která obzvlášť postihla ocelářský průmysl, POLDI úspěšně dokončila stavbu, do které investovala zhruba 30 milionů EUR (přibližně tři čtvrtě miliardy korun). Stavba byla zahájena začátkem roku 2008 na místě původních válcoven. „Rozhodnutí postavit novou kovárnu předcházela detailní analýza trhu, která ukázala největší potenciál růstu trhu právě ve větších rozměrech tyčové oceli. Další potenciál je ve výrobě výkovků,“ uvedl k rozhodnutí postavit zcela nový provoz ředitel POLDI Hütte s.r.o, Vladimir Živičnjak. „Právě v době hospodářské krize je nutné podporovat konkurenční výhody firmy. Tato nová kovárna a optimální rozmístění jednotlivých zařízení nám je poskytne,“ doplnil Vladimir Živičnjak.

Unikátnost nového provozu spočívá ve velikosti výkovku a rychlosti zpracování. Kovárna dokáže vykovat ingoty o hmotnosti až 60 tun při průměru nad 1000 mm a o délce 12 m. Tyto výrobky budou směřovat především do náročných průmyslových oborů – elektrárny, těžké strojírenství (loďařství), automobilový i letecký průmysl. Propracovaná logistika celého průběhu výroby umožní zkrátit výrobu ze současných tří měsíců až na tři týdny.

Nová kovárna umožní zvýšit kapacitu ocelárny ze současných 40 tis. tun oceli ročně na 90 tis. tun. „Nových pracovních míst vznikne asi dvacet,“ uvedl Vladimir Živičnjak, „většinu zaměstnanců z provozů přeškolíme respektive jim poskytneme možnost se rekvalifikovat, “ doplnil Živičnjak.

Generálním dodavatelem stavby je italská společnost STG Group, která má dlouholeté zkušenosti se stavbou oceláren. Budovu haly o celkové ploše 11.000 m2 postavila společnost Kleineidman s.r.o. z českého Javorníka. Srdcem nového provozu je nový kovací soubor, který disponuje lisem s kovací silou 4 000 tun, dvěma manipulátory, čtyřmi ohřívacími pecemi a dvěma pecemi žíhacími.

Majoritním vlastníkem POLDI Hütte s.r.o. je společnost Scholz Edelstahl GmbH se sídlem v německém Essingenu, zabývající se obchodem s ocelí. POLDI převzala v roce 1999 od podnikatele Zdeňka Zemka v naprosto dezolátním stavu. Poldi Hütte si pro nejbližší budoucnost klade tyto dva cíle: Jednak dodávat do celého světa tyče v konstrukčních, nástrojových a AK ocelích o rozměrech až nad 1.000 mm a o délce do 12 m. Druhým vyhlášeným cílem je etablovat se jako spolehlivý dodavatel výkovků ve větších rozměrech, délkách a o finální hmotnosti zhruba 40 tun.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (58x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (55x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...