Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Společnost E.ON spustila na Vranově dvě menší vodní elektrárny

Společnost E.ON spustila na Vranově dvě menší vodní elektrárny

Publikováno: 7.6.2013
Rubrika: Elektrárny, Vodní

Energetická společnost E.ON dnes uvedla do provozu dvě menší vodní elektrárny Vranov 2 a Vranov 3 na Vranovské přehradě. Jedna má výkon 1125 kilowattů, druhá 44 kilowattů. Investice za 56,5 milionu korun přispěje nejen k výrobě energie, ale zlepší i ekologické poměry pod přehradou díky navýšení minimálního průtoku, uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Klíčová slova: vodní elektrárna, E.ON, výroba energie

Elektřina se na Vranově vyrábí od roku 1934, kdy se dostavěla přehrada. Elektrárna funguje dodnes a má výkon 18.900 kW. "Výstavba menších elektráren probíhala paralelně. Vranov 2 je umístěna na dně paty hráze a pracuje v průtočném režimu. Vranov 3 je postavena zcela nově v náhonu z Dyje k bývalému Panskému mlýnu u jezu Formóza. Součástí stavby byla i revitalizace náhonu," řekl Vácha.
Společně s elektrárnami E.ON otevřel u vodní elektrárny informační centrum pro veřejnost. "Lidé se zde dozvědí o historii a fungování elektrárny a bude si ji možné i prohlédnout. K zapůjčení zde budou i elektrokola či elektroskútry," doplnil Vácha.
E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. V Česku dodává elektřinu 1,2 milionu zákazníků na jižní Moravě a v jižních Čechách. V roce 2011 byly její tržby v Česku 2,76 miliardy eur (71 miliard korun).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (43x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...