Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Solar Global dokončil výstavbu malé vodní elektrárny

Solar Global dokončil výstavbu malé vodní elektrárny

Publikováno: 19.12.2017
Rubrika: Vodní

Skupina Solar Global, přední výrobce fotovoltaické energie v České republice, postavila v Prudké na Tišnovsku malou vodní elektrárnu. Elektrárna se svorkovým výkonem 310 kW se nachází v areálu papíren v údolí řeky Svratky. Solar Global, který postavil první velkokapacitní úložiště energie v ČR a v minulosti připojil stovky solárních střešních systémů domácnostem a firmám, pokračuje v investicích do obnovitelných zdrojů energie. Skupina založila novou entitu Solar Global Water.

Vodní elektrárny jsou spolehlivou součástí soustavy výroben elektrické energie, a díky své predikovatelnosti, decentralizaci a spolehlivosti, představují vítaný doplněk energetického mixu. Malé vodní elektrárny do 10 MW (MVE) jsou v ČR v současnosti jediným zdrojem, který čerpá na vyrobenou elektrickou energii provozní dotaci a to po dobu 30 let od uvedení do provozu.

Solar Global se rozhodl rozložit portfolio obnovitelných zdrojů i do vodních elektráren. Jeho ambicí do budoucna je instalovat malé vodní elektrárny o výkonu nižších desítek MW v ČR a na Slovensku s možným přesahem do dalších zemí. „Vodní elektrárny patří k nejekologičtějším energetickým zdrojům. Neprodukují žádné emise ani odpady, obejdou se bez zásobování palivy a nemají velké nároky na údržbu. Na rozdíl od fotovoltaických nebo větrných elektráren nekolísá množství jimi vyprodukované elektrické energie podle střídání dne a noci nebo okamžitých změn počasí. Dodávky lze lépe plánovat a nedochází tak k nárazovému přetěžování elektrizační soustavy,“ dodává Vítězslav Skopal, hlavní akcionář skupiny Solar Global.

V nově obnovené malé vodní elektrárně v Prudké, která se nachází v areálu historické papírny na místě bývalých hamrů na zpracování železa, budou instalovány dvě Francisovy turbíny na 100 kW a 210 kW generátorech. Přebytky vyrobené elektrické energie, která byla dosud využívána pouze v rámci papírny, se nově bude dodávat do distribuční sítě. Náklady na výstavbu byly přibližně 25 milionů korun.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Solar Global dokončil výstavbu malé vodní elektrárny

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČEZ se zajímá o stavbu vodní elektrárny v Makedonii (46x)
Soutěž na koncesi pro stavbu přehrady a vodní elektrárny „Boshkov Most“ o výkonu 68 MW vypsalo Ministerstvo ...
Vodní elektrárna Střekov trhá rekordy (36x)
Do sítě dodala v pololetí roku 2008 téměř 49,6 GWh, což je o 12 GWh více než za stejné období v loňském roce. Výroba ve ...
Oprava generátoru na Dlouhých stráních skončila, elektrárna jede na plný výkonOprava generátoru na Dlouhých stráních skončila, elektrárna jede na plný výkon (35x)
Čtyřměsíční oprava generátoru jedné z turbín Dlouhých strání úspěšně skončila a největší vodní přečerpávací elektrárna v...