Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Slévárny Třinec modernizují výrobu, nyní budou moci vyrábět odlitky vyšší kvality

Slévárny Třinec modernizují výrobu, nyní budou moci vyrábět odlitky vyšší kvality

Publikováno: 21.11.2012
Rubrika: Tiskové zprávy, Technologie, materiály

Společnost Slévárny Třinec, dceřiná firma Třineckých železáren, dokončila v těchto dnech realizaci významné investiční akce. Jedná se především o novou žíhací pec, která umožní firmě zejména dodávat odlitky s vyšší přidanou hodnotou. Investice ve výši třiceti milionů korun by tak měla rozšířit portfolio nabízených služeb, zvýšit tržby i konkurenceschopnost firmy na trhu, ale také snížit provozní výdaje. Přibližně čtyřicet procent nákladů na modernizaci pokryje dotace z Operačního programu Podnikání a inovace.

Klíčová slova: Slévárny Třinec, žíhací pec

Nová žíhací pec, která je hlavní částí investice, nahradila předchozí technologicky nedostačující zařízení, jež sloužilo ve Slévárnách Třinec od 50. let minulého století. „Nová žíhací pec je účinnější, a to díky vyšší přesnosti ohřevu vsázky. Nově tak můžeme vyrábět odlitky s vyšší finalizací výroby, a tedy vyšší přidanou hodnotou. Jedná se zejména o jejich tepelné zušlechťování za účelem dosažení lepších mechanických hodnot - konkrétně například dosažení nižšího opotřebování odlitků,“ říká ředitel Sléváren Třinec Ing. Zdeněk Vladár.
Součástí investiční akce byla kromě pořízení nové žíhací pece ale také modernizace původní kalicí vany a instalace nové kalicí vany pro kalení v polymerové lázni. Doposud prováděla firma kalení pouze ve vodní lázni, nově však může díky polymerové lázni využívat kalení pro výrobky z širšího spektra materiálů - především ocelí pro odlitky s vyšší odolností vůči otěru.
Celková modernizace žíhacího procesu přispěje ke zlepšení kvality hotových výrobků, ale přinese také snížení provozních nákladů a zajistí i zlepšení pracovních podmínek. „Cílem investice je vyšší kvalita odlitků a z toho plynoucí zvýšení konkurenceschopnosti na trhu. To by mělo v návaznosti přinést vyšší tržby při nižších energetických nákladech,“ dodává Vladár s tím, že do konce roku poběží nová žíhací pec ve zkušebním provozu, a od ledna 2013 přejde na běžný režim provozu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (56x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (42x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...