Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Skupina Czech Coal se dohodla s Energetickým a průmyslovým holdingem na ukončení sporů

Skupina Czech Coal se dohodla s Energetickým a průmyslovým holdingem na ukončení sporů

Publikováno: 8.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Podpisem dohody o narovnání uzavřela skupina Czech Coal osm let trvající spory s Energetickým a průmyslovým holdingem, týkající se mimo jiné dodávek uhlí do Elektrárny Opatovice.

„Dohodou o narovnání, která vyhovuje oběma stranám, jsme po letech uzavřeli etapu soudních sporů. Jsme rádi, že od ledna 2014 mají obě společnosti vůči sobě vypořádány všechny závazky,“ uvedl Vladimír Šístek, člen představenstva Czech Coal, a.s. Podle jeho slov je český energetický trh dostatečně velký pro více silných hráčů, mezi které patří jak skupina Czech Coal, tak Energetický a průmyslový holding.

V praxi to mimo jiné znamená, že od 1. ledna 2014 již skupina Czech Coal do Elektrárny Opatovice žádné uhlí nedodává. Uzavřením dohody o narovnání spolupráce mezi skupinami nekončí. Společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal bude dlouhodobě ukládat vedlejší energetický produkt v podobě popílku z teplárny Komořany, patřící do skupiny EPH.

O skupině Czech Coal

Skupinu Czech Coal v současné době tvoří především těžební společnost Vršanská uhelná, a.s. a řada dalších obslužných společností. Skupina Czech Coal dosáhla za rok 2012 konsolidované tržby ve výši 9,9 miliardy korun a zisk ve výši 670 milionů korun. V roce 2013 se ze skupiny Czech Coal oddělila společnost Litvínovská uhelná, a.s. (dnešní Severní energetická, a.s), která těží hnědé uhlí na dole ČSA.

Společnost Vršanská uhelná zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě Vršany v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve. Disponuje uhelnými zásobami s nejdelší životností v České republice v rámci stávajících územních limitů. V roce 2013 společnost uzavřela smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady s energetickou společností ČEZ na 50 let do vyuhlení lomu. Pro Vršanskou uhelnou tento kontrakt znamená dlouhodobou perspektivu, pro severočeský region je to pak záruka stability v oblasti rozvoje a zaměstnanosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (71x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (45x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (40x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...