Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Skupina ČEZ vydělala za loňský rok 14,5 miliardy korun, meziročně o 4 miliardy korun více

Skupina ČEZ vydělala za loňský rok 14,5 miliardy korun, meziročně o 4 miliardy korun více

Publikováno: 17.3.2020
Rubrika: Tiskové zprávy

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) Skupiny ČEZ dosáhl 60,2 mld. Kč, meziročně o 21 % více. Čistý zisk vzrostl o 38 % na úroveň 14,5 mld. Kč. Zvýšení je způsobeno zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny v ČR díky víceletému předprodeji na velkoobchodních trzích v Německu a zároveň vyšším ziskem z obchodování s komoditami, který v závěru roku přispěl k významnému překonání celkového očekávaného zisku Skupiny ČEZ. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl hodnoty 18,9 mld. Kč.

„Hospodářské výsledky za rok 2019 naplnily naše očekávání obratu trendu předchozích let a výrazně meziročně vzrostly. Dařilo se nám zejména v oblasti obchodování s komoditami. Obchodní výsledek tradingu v roce 2019 dosáhl téměř 5 mld. Kč. V minulém roce jsme dále pokračovali v opatřeních v oblasti vnitřní efektivity. Zrušili jsme téměř 350 pracovních míst na centrále a v podpůrných procesech a zefektivnili tyto činnosti s celkovou trvalou roční úsporou přes 600 milionů korun,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a pokračoval: “Navzdory výraznému poklesu velkoobchodních cen na burzách v posledním čtvrtletí předpokládáme v roce 2020 další růst zisku. Čistý zisk očekáváme na úrovni 21 až 23 miliardy korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) v rozmezí 63–65 miliard korun. Těžíme tak ze strategie předprodejů elektřiny na 3 roky dopředu a daří se nám vnitřními opatřeními tlumit vliv inflace na stálé náklady“.

V prosinci Evropská komise vytyčila tzv. Zelenou dohodu pro Evropu, která zásadně ovlivní energetiku, zejména zvýšením cíle pro dekarbonizaci ze 40 % na 50 až 55 % do roku 2030. V souladu s trendy evropské energetiky již v červnu aktualizovala Skupina ČEZ strategii a koncepci podnikatelské činnosti. Geograficky míří rozvojová strategie primárně na domácí trh, v zahraničí je zaměřena především na rozvoj segmentu moderních energetických služeb. Již v roce 2019 získala Skupina ČEZ nové ESCO společnosti, jejichž roční EBITDA přesahuje 0,6 mld. Kč.

V oblasti tradiční výroby byly podniknuty přípravné kroky pro odstavení vybraných uhelných zdrojů a pro naplnění nových ekologických limitů po roce 2020. I v reakci na zásadní odklon Evropské unie od uhlí nevyužil ČEZ opci na odstoupení od prodeje hnědouhelné elektrárny Počerady. Budoucí směřování ČEZ ilustruje fakt, že průměrné měrné emise CO2 z vyrobené elektřiny ve zdrojích Skupiny ČEZ klesly za poslední tři roky o 20 %. Hodnota 361 g CO2/kWh, dosažená v roce 2019, je téměř na úrovni nových paroplynových zdrojů.

„Provozní výnosy Skupiny ČEZ dosáhly 206,2 mld. Kč a meziročně tak vzrostly o 21,7 mld. Kč. Výroba elektřiny dosáhla 64,6 TWh, meziročně o 2 % více. V bezemisních jaderných zdrojích se v roce 2019 podařilo vyrobit 30,2 TWh, meziročně o 0,3 TWh více. V paroplynové elektrárně Počerady vzrostla díky vysoce příznivým tržním podmínkám výroba více než dvojnásobně a dosáhla rekordních 3,7 TWh. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 60,2 mld. Kč a meziročně vzrostl o 21 %. Zejména díky dalšímu rekordu zisku tradingu se nám podařilo více než vykompenzovat překvapivé rozhodnutí odvolacího soudu ve sporu se Správou železnic z roku 2010, na jehož základě byla společnost ČEZ Prodej v roce 2019 nucena uhradit částku 1,3 mld. Kč,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Zvýšily se investice do dlouhodobého majetku o 3,4 mld. Kč na celkem 29,8 mld. Kč. Největší částka, 10,9 mld. Kč, byla investována do distribuční sítě v ČR, kterou intenzivně připravujeme pro potřeby moderní energetiky. Meziročně vzrostly nejvíce investice do tradičních výrobních zdrojů.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 0,3 %, po klimatickém a kalendářním očištění jde o růst 0,1 %. Na poklesu se podepsal abnormálně teplý konec roku 2019.

V souvislosti s aktuální pandemií koronaviru společnost ČEZ začala s přijímáním ochranných opatření s výrazným předstihem. Už koncem února aktivovalo vedení společnosti speciální tým, který průběžně přijímá opatření, aby zachoval funkčnost firmy a minimalizoval dopady.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (43x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (42x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...