Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Sicam SGU: řízení sítí s využitím mobilních technologií

Sicam SGU: řízení sítí s využitím mobilních technologií

Publikováno: 10.6.2014
Rubrika: Firemní zpravodajství

Nová řídící jednotka společnosti Siemens s názvem Sicam SGU dokáže prostřednictvím mobilní sítě propojit rozptýlené zdroje elektrické energie do systému dispečerského řízení. Pro její použití není třeba pokládat žádné optické kabely či instalovat zvláštní modemy. Společnost Siemens tím vychází vstříc poptávce po efektivní komunikační technologii pro ovládání neustále rostoucího počtu decentralizovaných zařízení s cílem udržet stabilní elektrickou rozvodnou síť.

Sicam SGU je I/O jednotka s komunikačním modulem, která pokrývá veškeré požadavky na začlenění různých zdrojů a spotřebitelů do systémů smart grid. Umožňuje vytvořit efektivně fungující, centrálně řízenou virtuální elektrárnu propojující například energii ze solárních a větrných elektráren, zdroje vyžívajících biomasu i třeba systémy akumulace elektrické energie. Sicam SGU lze také použít k zapojení zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů do nezávislých mikrosítí, jaké jsou například provozované velkými průmyslovými podniky.

V lokálních a distribučních sítích Sicam SGU zaznamenává údaje a řídí toky energie, např. spouštěním a zastavováním dieselagregátů. Spolu s příslušnými komunikačními protokoly vyhovujícím normě IEC jednotka podporuje zabezpečený protokol OpenADR používaný systémy automatického řízení spotřeby. Data jsou nejprve zašifrována a přes GPRS jsou předána do uzavřené sítě VPN. Při použití zařízení bez dodatečného rádiového komunikačního modulu zajišťuje bezpečnost dat vestavěný šifrovací protokol.

Technická specifikace:

Binární vstupy, výstupy a LED:

  • 6 binárních vstupů - se zvýšenou odolností EMC a nastavitelným napěťovým prahem 19, 88 nebo 176 V/DC pro různá napětí staničních baterií
  • 6 povelových reléových výstupů - bezpečný stav kontaktů po ztrátě připojení nastavitelný uživatelem
  • Signální/ alarmové výstupy: 4 LED

Kryt:

  • Plastový kryt pro montáž na DIN lištu
  • Rozměry: 96 x 96 x 100 mm (š x v x h)
  • Ochranná třída: IP20

Standardy:

  • CE, UL, IEC 60255, IEEE 61000

Teplotní rozsah:

  • od -25 °C do +70 °C

Protokoly, komunikace:

  • RJ45 Ethernet interface (100Base-TX)
  • HTTP server včetně zabezpečení pomocí hesla
  • SNTP klient pro časovou synchronizaci

Inteligentní sítě

Jedním z projevů současných změn v energetice je, že dodavatelé elektřiny neřídí elektrárny jen podle okamžité spotřeby. Neustále musí zohledňovat množství energie přicházející do sítě z obnovitelných zdrojů tak, aby výroba se spotřebou byly neustále v rovnováze. Dodavatelé proto postupně instalují do svých tradičních rozvodných sítí inteligentní řídicí jednotky, díky kterým se postupně přeměňuje na síť inteligentní, tzv. smart grid.  Tímto způsobem pak budou moci dodavatelé současně regulovat co nejvíce decentralizovaných zdrojů a spotřebitelů (mezi spotřebitele se v tomto případě řadí celé průmyslové provozy nebo podniky, které mohu svou okamžitou spotřebu energie v určitých mezích měnit). Platí, že každý zdroj je v tomto případě vybaven komunikační jednotkou, která ji propojí s dispečinkem rozvodné sítě.

Připojte se k nám na Facebooku: www.facebook.com/SiemensCZ 

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice.  Již 124 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,7 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2013 obrat 33,1 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,8 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 43 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2013, který skončil 30. září 2013, dosáhl Siemens obratu 75,9 miliard EUR s čistým ziskem 4,2 miliard EUR a zaměstnával  362 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na  http://www.siemens.com.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (66x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (51x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
Předváděcí vůz ESAB opět vyjede na turné po České republice (40x)
Všichni zájemci mohou navštívit předváděcí vůz společnosti ESAB Vamberk, ve kterém bude možné se seznámit s novinkami a ...