Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Setkávání odborníků k novinkám v automatizaci pro rok 2014 se uskutečnilo v Plzni

Setkávání odborníků k novinkám v automatizaci pro rok 2014 se uskutečnilo v Plzni

Publikováno: 24.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Jedenáctý ročník Zákaznického dne společnosti ZAT měl motto: „Od myšlenky k realizaci“

Český výrobce automatizovaných řídicích systémů pro energetiku a průmysl společnost ZAT a.s. uspořádal v polovině ledna už tradičně setkání odborníků z oblasti automatizace. Nad novinkami pro rok 2014 v řídicích systémech diskutovali především technici z oblasti klasické energetiky a technologických procesů.

Klíčová slova: ZAT, řídící systém, automatizace

Hlavním lákadlem pro technickou veřejnost bylo představení letošních novinek na všech úrovních architektury řídicího systému ZAT (HMI/SCADA, návrhové nástroje, procesní stanice). Také tato nová generace řídicích systémů se uvádí na trh pod značkou SandRA, která dnes zastřešuje nejen procesní stanice řady Z100 a Z200, ale i všechny technické prostředky předchozí generace systému ZAT Plant Suite v jejich nejnovějších verzích. Karel Stočes, ředitel divize Automatizace na Zákaznickém dnu uvedl, že pod označení SandRA přechází všechny řídicí systémy ZAT. Nově tímto brandem budou značeny nejenom procesní stanice, ale i celý řídicí systém.

Zákaznický den přinesl nová vývojová řešení

„Na základě poptávky trhu jsme vloni vyvinuli nové produkty určené především pro klasickou energetiku a technologické procesy. Jde například o řídicí systém natáčecího zařízení turbíny, číslicový synchronizátor a další produkty,“ konstatuje Karel Stočes. „Typickým příkladem je nadotáčková ochrana turbíny spadající do bezpečnostní kategorie SIL 3. ZAT je v České republice jediným výrobcem, který splňuje tato nejnáročnější bezpečnostní opatření.“

V oblasti klasické energetiky představil Zdeněk Šedivý, vedoucí úseku Klasická energetika, nový produkt určený pro řízení točivé redukce, který doplňuje komplexní řešení řídicího systému ZAT pro turbínový ostrov. Jde o unikátní a na trhu novou aplikaci komplexního bezobslužného řízení. Doposud byl tento proces prováděn pouze mechanicky.

V řídicích systémech pro technologické procesy plánuje společnost v letošním roce inovace s cílem certifikace řešení řídicích systémů v oblasti drážní dopravy.

Bodovala nová kompaktní procesorová stanice SandRA Z210

Velký zájem technické veřejnosti zaznamenala malá kompaktní procesorová stanice SandRA Z210, která výkonově pokrývá i ty nejnáročnější aplikace s integrovanou řadou komunikačních protokolů pro vazbu na nadřazený řídicí systém. Je vhodná například pro řízení výměníkových stanic, malých vodních elektráren i monitoring a řízení produktovodů. Značné využití má také v plynárenství při plánovaných rekonstrukcích a modernizaci řízení zásobníků plynu či regulačních a předávacích stanic nebo v řízení čističek odpadních vod.

„V loňském roce byl o tuto řídicí stanici enormní zájem, instalovali jsme ji v několika produktových řešeních v různých oborech od malých vodních elektráren přes řídicí linky v automobilovém průmyslu až po drážní systémy,“ říká Stočes.

Ohlášenou vývojovou novinkou na Zákaznickém dnu pro rok 2014 byla inovace řídicí stanice SandRA Z210 s komunikací POWERLINK s možností zapojení I/O stanic X20 v redundantním okruhu, což zajišťuje odolnost proti přerušení kabelu.

Účastníky akce také zaujala možnost jednoduché migrace z předchozích řídicích systémů na nový řídicí systém SandRA, která umožňuje nenáročnou a plynulou obnovu řídicího systému při zachování dispozičního řešení a vnějších návazností na řízenou technologii a otevřenost systému umožňující integraci produktů různých výrobců.

V případě požadavku zákazníka či investora využívá ZAT historicky také systémy jiných výrobců, například Siemens, GE Fanuc, Saia atd. Při řešení nadřazených počítačových systémů se uplatňuje hardware firem HP, DELL, IEI, Advantech, Kontron, ve kterých pracují vizualizační aplikace ZAT na bázi produktů Wonderware, Reliance aj.

Společnost ZAT je jako jediná firma v České republice a na Slovensku držitelem osvědčení „Certifikovaný systémový integrátor Wonderware“. 


ZAT a.s. je vyšším certifikovaným dodavatelem automatizovaných systémů řízení technologických procesů zejména v oborech jaderná energetika, klasická energetika, povrchová těžba a doprava surovin, plynárenství, doprava a průmyslové procesy. Je výrobcem léčebného přístroje pro aplikaci patentově chráněné metody mesodiencefalické modulace zabývající se léčbou diabetické neuropatie a poruch mikrocirkulace. Je vlastníkem nestátního zdravotnického zařízení MDM Centrum, jehož posláním je zpřístupnit tuto novou technologii v medicíně občanům ČR.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Odpolední workshop

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (57x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (38x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (34x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...