Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    CO2    Senát jedná o energetickém „přílepku století“

Senát jedná o energetickém „přílepku století“

Publikováno: 16.7.2009
Rubrika: CO2

Klíčové senátní výbory pro životní prostředí a hospodářský dnes jednají o novém systému rozdělování povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého. Podle něho by energetické firmy měly v budoucnu dostávat část povolenek zdarma a výměnou budou muset investovat ušetřené peníze do čistých technologií.

Nový systém přidělování povolenek do novely zákona o spotřebních daních prosadili exministři průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) a Milan Urban (ČSSD. Pokud návrh projde senátem a podepíše jej prezident republiky, budou muset energetické firmy do konce března příštího roku odevzdat plán investic. Polovinu proinvestovaných peněz budou muset dát do modernizace do 31. prosince 2011.

Proti návrhu se postavila většina tuzemských energetických společností kromě polostátní firmy ČEZ. Vadí jim především termíny pro odevzdání investičních plánů, které není většina firem schopna dodržet. Podle nich návrh nahrává kapitálově silné společnosti ČEZ. Pod vedením Teplárenského sdružení se proto snaží v senátu návrh zvrátit.

„My navrhujeme návrat do status quo ante. Jinými slovy, aby byl přílepek celý odstraněn z novely zákona o spotřebních daních a vrácen sněmovně v červenci. Sněmovna pak bude potřebovat buď jednoduchou většinu na schválení novely podle verze upravené v Senátu anebo 101 hlasů na její přehlasování,“ vysvětluje James de Candole z firmy Candole Partners, která radí několika klientům, které navrhovaný systém přidělování povolenek poškozuje.

Podle informací E15 je však už nyní téměř jisté, že návrh Senátem projde v nezměněné podobě. V minulých dnech se totiž na jeho podpoře dohodl senátorský klub ODS. Sociální demokraté, u nichž mají odpůrci návrhu větší podporu, budou o novele jednat až příští týden, těsně před zahájením schůze Senátu.

Odpůrci navrhovaného systému rozdělování povolenek upozorňují, že současný návrh jde nad rámec předpisů unie. Evropská komise totiž teprve připravuje kritéria, podle nichž by se povolenky měly přidělovat. Klíčová směrnice má být připravena až v prosinci příštího roku. Nový systém rozdělování povolenek kritizovali i exministři životního prostředí a financí Martin Bursík a Miroslav Kalousek. „Jedná se o přílepek desetiletí, ne-li století,“ řekl Bursík. Návrh podle něj připraví stát v letech 2013 až 2020 o celkem 68 miliard korun, které místo toho dostane ČEZ.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Budoucnost biopaliv může být v řasáchBudoucnost biopaliv může být v řasách (22x)
Vědci ze společností Synthetic Genomics Inc. a ExxonMobil vyvinuli kmen řas schopný přeměnit uhlík na rekordní množství ...
Peugeot iOn se představil na Dnu elektromobility v Praze (22x)
Společnost Peugeot Česká republika se zúčastnila prvního ročníku akce Den elektromobility v Praze, kterou uspořádala dne...
Klaus odmítl novelu, která počítá s emisními povolenkami pro aerolinky (20x)
(Zdroj: www.idnes.cz) Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona, podle níž by letecké společnosti od roku 2012 musely...