Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Seminář představil českým podnikům proces a podmínky zapojení do subdodávek pro jaderné projekty v Rusku a ve světě

Seminář představil českým podnikům proces a podmínky zapojení do subdodávek pro jaderné projekty v Rusku a ve světě

Publikováno: 27.2.2012, Aktualizováno: 4.3.2012 13:51
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Video, Rozhovory

16. února se v Plzni uskutečnil seminář, který představil českým podnikům proces a podmínky jejich zapojení do subdodávek pro jaderné projekty v Rusku a ve světě, jakož i pro projekt dostavby 3. a 4. bloku JE Temelín. Představitelé konsorcia MIR.1200, které se uchází o dostavbu Temelína, se na něm setkali s více než 60 manažery společností českého jaderného průmyslu. V článku najdete další informace a navíc exkluzivní rozhovor s Leošem Tomíčkem (výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas) a Miroslavem Fialou (předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS a.s.).

První část semináře byla zaměřena na kvalifikační požadavky a certifikace, které musí české společnosti splňovat, aby mohly být zařazeny do globálního dodavatelského řetězce společnosti Rosatom a účastnit se na projektech jaderných elektráren budovaných v Ruské federaci a ve světě. Společnost NIAEP, která je jednou ze tří inženýrských společností státního podniku Rosatom, s českými podniky uzavřela jen v letech 2008-2011 kontrakty za 54,47 milionů EUR. V současnosti Rosatom staví nebo vyjednává výstavbu 31 jaderných reaktorů v 9 zemích po celém světě. Většina těchto projektů se nachází v zemích označených za prioritní v návrhu nové Exportní strategie České republiky 2012 – 2020, kterou představili před několika dny předseda vlády ČR Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Druhá část semináře byla věnována subdodávkám pro dostavbu JE Temelín. ŠKODA JS a.s. seznámila účastníky s postupem přípravy nabídky, kterou hodlá konsorcium MIR.1200 předložit investorovi v polovině tohoto roku.
Podle Leoše Tomíčka, výkonného viceprezidenta společnosti Rusatom Overseas, představuje ruský jaderný průmysl obrovskou příležitost pro české společnosti. „Jestliže nepočítáme Francii a Rusko, pak je český jaderný průmysl v Evropě svým rozsahem unikátní. Navíc je orientován na ruskou technologii. Proto je logickým řešením rozšířit stavební, výrobní a inženýrskou kapacitu o české podniky. Na rozdíl od našich konkurentů máme zakázek dost a potřebujeme pro ně kvalitní dodavatele.“
„Přecházíme od slov k činům. Řešíme do všech podrobností praktické otázky spolupráce s českými společnostmi na subdodávkách pro 3. a 4. blok JE Temelín. Oproti konkurenci známe důvěrně české prostředí, s mnoha firmami jsme pracovali na předchozích projektech. Nicméně je třeba spolupráci neustále zdokonalovat. Dodavatelský řetězec bez důkladné přípravy jednoduše fungovat nemůže,“ řekl Miroslav Fiala, předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS a.s., který vedl druhou část semináře. „Spolupráce se společností Rosatom nám otevírá možnost podílet se nejen na dostavbě JE Temelín, ale i na dalších projektech ve světě. I vzhledem k probíhající ekonomické krizi se jedná o příležitost pro české podniky, která se již nemusí opakovat," řekla Vladislava Česáková, jedna z účastnic semináře a členka představenstva společnosti ZAT a.s.

Exkluzivní rozhovor s Leošem Tomíčkem a Miroslavem Fialou

Informace:

 

  • Společnosti, které již jsou součástí dodavatelského řetězce NIAEP a objem jejich ruských kontraktů v letech 2008-2011: Sigma Group a.s. (kontrakty za 16,59 mil EUR), Arako s.r.o (13,77 mil EUR), MSA a.s. (9,2 mil EUR), Vítkovice a.s. (8,8 mil EUR), Mostro a.s. (5,88 mil EUR), ZVU POTEZ a.s. (230.000 EUR).
  • Společnosti, které se zúčastnily semináře: Arako Opava, s.r.o., Armaturka Krnov, s.r.o., ARMATURY Group, a.s., ČKD Group, a.s., ENVINET a.s., ETD Transformátory, a.s., EXMONT Energo, a.s., FANS, a.s., Hochtief CZ, a.s., Chemcomex Praha, a.s., Chladící věže Praha, a.s., I.B.C. Praha s.r.o., I&C Energo, a.s., Kabelovna Kabex, a.s., Královopolská RIA, a.s., Modřany POWER, a.s., MPOWER Engineering, a.s., MSA Dolní Benešov, a.s, PRAKAB, s.r.o., PSG International, a.s., Sandvik Chomutov Precision Tubes, s.r.o., SIGMA DIZ, s.r.o., ŠKODA PRAHA INVEST, s.r.o., TES s.r.o., Vítkovice Machinery Group, a.s., VÚJE ČR s.r.o., ZAT a.s., ZPA Pečky, a.s., ZVU POTEZ a.s., ZVVZ-Enven Engineering, a.s.
  • Konsorcium MIR.1200 je jedním ze tří uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstroyexport a OAO OKB Gidropress. Konsorcium MIR. 1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1290 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.
  • ŠKODA JS a.s. je lídrem mezinárodního Konsorcia MIR.1200. Stála u zrodu české a slovenské jaderné energetiky a je jednou z předních inženýringových a výrobních společností se zkušenostmi z výstavby a servisu jaderných elektráren s celosvětovou působností. Společnost Škoda byla založena roku 1859, do roku 1956 spadají počátky jejích aktivit v jaderné energetice. Za dobu své existence firma dodávala inženýring, zařízení a servis pro jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA a na Dálném východě. ŠKODA JS a.s. je členem skupiny OMZ.
  • Rusatom Overseas je dceřinou společností státního podniku Rosatom, která byla založena za účelem rozvoje ruských jaderných technologií ve světě a globálních obchodních aktivit Rosatomu.
  • Rusatom Overseas má za cíl integrovat široké spektrum nabídky společnosti Rosatom v oblasti jaderné energie. Nabídka zahrnuje širokou škálu produktů a služeb, např. těžbu uranu, výstavbu jaderných elektráren, přípravu právních dokumentů, rozvoj národních regulací a právního rámce, vzdělávání a školení, investice projektu. Jedním z hlavních poslání společnosti je vytvořit síť zastoupení společnosti Rosatom ve světě.
  • Společnost Rusatom Overseas vystupuje také v roli zákazníka, investora a vlastníka zahraničních projektů státního podniku Rosatom realizovaných podle modelu build–own–operate (postav-vlastni-provozuj).
  • Prezidentem společnosti je Alexej Kalinin a výkonným viceprezidentem Leoš Tomíček. Rusatom Overseas je akciovou společností registrovanou v Ruské federaci.
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...