Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Sektorové rady ovlivňují školství podle požadavků firem

Sektorové rady ovlivňují školství podle požadavků firem

Publikováno: 17.9.2009
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Významu sociálního partnerství pro odborné školství v sektoru energetiky byl věnován seminář, který se uskutečnil v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Hovořilo se na něm o zásadách spolupráce sociálních partnerů se školami, které stanovil Český svaz zaměstnavatelů v energetice.

„Už letos v únoru bylo přijato memorandum, které řeší pomoc odbornému školství ze strany podniků. Vznikla pracovní skupina, která rozpracovala závěry memoranda a nyní na veletrhu seznamujeme ředitele škol s naší koncepcí. Každý kraj má totiž na výchovu mladých energetiků jinou potřebu a požadavky. Někdo chce silnoproudaře, druhý požaduje spíše odborníky na elektrotechniku,“ řekl Pavel Chejn odborný garant semináře a člen Českého svazu zaměstnavatelů v energetice.

Podle něho se ukončuje první etapa projektu tzv. sektorových rad. Vytváří se soustava povolání a také soustava kvalifikací. Znamená to, že by se na školách mělo učit podle jistých pravidel – požadavky každého regionu jsou jiné. „Existuje sektorová rada pro energetiku, v níž jsou soustředěni zástupci všech energetických a teplárenských firem, jejichž návrhy by se měly školy zabývat,“ dodal Chejn.

V memorandu se mimo jiné praví, že současné aktivity energetických společností začíná velmi negativně ovlivňovat nedostatek zaměstnanců s technickým vzděláním. A to jak s vysokoškolským, středoškolským, ale též i pracovníků s výučním listem. Tento jev, který se kontinuálně prohlubuje, je charakteristický téměř pro všechny průmyslové obory. Český svaz zaměstnavatelů v energetice považuje tento stav za velmi vážný, ohrožující předpokládaný růst národní ekonomiky a snižující vědecko-technický potenciál České republiky. Podle něj jsou zejména absolventi technických studijních oborů nositeli technického pokroku a zajišťují především výzkum, vývoj a výrobu technicky dokonalého zboží s vysokou přidanou hodnotou, což nezajistí sebedokonalejší tržní prostředí.

V souladu s Evropským systémem kvalifikací vzniká u nás nová kartotéka povolání. Realizátoři veřejné zakázky představují podobu Národní soustavy povolání, která se stane efektivním flexibilním nástrojem státu pro rozvoj lidských zdrojů a profesního vzdělávání. Posílí také roli zaměstnavatelů v této oblasti a stane se základnou pro budoucí mobilitu a flexibilitu na trhu práce v kontextu celé EU. Zatím však Česká republika nemá v tomto směru ucelený systém, který by reagoval na požadavky zaměstnavatelů, klasifikoval jednotlivá povolání a zprostředkovával tyto potřeby a požadavky vzdělávacím institucím. To má právě přinést Národní soustava povolání, podpořená existencí tak zvaných sektorových rad. Podle požadavků trhu práce se poté bude průběžně aktualizovat kartotéka všech pracovních pozic v ČR a požadavky na jejich zaměstnance.

Systém Národní soustavy povolání vzniká na základě ověřeného britského modelu a je budován v souladu s Evropským systémem kvalifikací EQF (definice úrovní odborných dovedností). Tento systém příznivě ovlivní pracovní mobilitu českých občanů v zahraničí, neboť pro uchazeče o práci v cizině se tak zjednoduší prokazování schopností vykonávat konkrétní profesi.

(Zdroj: BVV, a.s.)


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (58x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (56x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...