Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Šéf MAAE vyzdvihl roli Rosatomu při rozvoji jaderných technologií v třetích zemích

Šéf MAAE vyzdvihl roli Rosatomu při rozvoji jaderných technologií v třetích zemích

Publikováno: 27.6.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Začátek června znamená pro Petrohrad jedny z nejrušnějších dní v roce, protože zde začínají bílé noci, které jsou spojeny s řadou kulturních a sportovních akcí. K významným událostem patří také Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum (PEMF), které proběhlo ve dnech 1. - 3. června 2017 a jehož nedílnou součástí byla tradičně i jaderná energetika. Fóra se zúčastnil také Jukija Amano, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), který ocenil roli Rosatomu při rozšiřování energetických i neenergetických technologií mírového jádra do nových zemí a bezpečnost nových jaderných bloků ruské konstrukce.

MAAE organizačně spadá pod OSN a připravuje doporučení v oblasti jaderné bezpečnosti a nešíření jaderných materiálů, kterými se řídí země využívající jaderné technologie v energetice, zdravotnictví, průmyslu, potravinářství a dalších oblastech lidské činnosti. Splnění těchto bezpečnostních doporučení je nezbytné pro to, aby mohla být postavena nová elektrárna v některé zemi.

V rámci návštěvy Petrohradu se Jukija Amano blíže seznámil s výstavbou dvou nových bloků Leningradské jaderné elektrárny a jejich bezpečností. Bloky mají reaktory typu VVER-1200 patřící do generace III+. „Během návštěvy jsem měl možnost detailně prozkoumat bezpečnostní systémy, kterými jsou nové bloky ruské konstrukce vybaveny na rozdíl od starších projektů. Musím konstatovat, že mnohaúrovňová ochrana reaktoru VVER-1200 je velmi robustní a pokud jeden systém selže, plně jej nahradí jiný, což je dnes celosvětově používaný přístup,“ řekl Amano.

Součástí dodavatelského řetězce pro jadernou elektrárnu Leningradská 2 jsou také české firmy. Například opavská armaturka Arako dodává od roku 2008 speciální armatury pro jadernou energetiku, holýšovská Kabelovna Kabex dodala kabely a lutínská Sigma Group cirkulační čerpadla pro technickou vodu důležitou a další čerpací agregáty.

„Pro ruské jaderné elektrárny dodáváme svou produkci již mnoho let. V minulosti byly naše kabely dodávány do Leningradské JE v ročním objemu zhruba 400 000 eur a nyní probíhají dodávky do Rostovské JE v Rusku, Tianwan v Číně a Ostrověcké v Bělorusku. Exportní zaměření naší společnosti je orientováno hlavně na země Euroasijské hospodářské unie a v této oblasti je pro nás jednoznačně nejvýznamnějším a nejperspektivnějším partnerem společnost Rosatom,“ vysvětluje Zdeněk Tošner, obchodní ředitel pro export společnosti Kabelovna Kabex.

Během návštěvy Leningradské JE Amano také zmínil spolupráci ruského jaderného průmyslu s MAAE. Řekl, že ruský jaderný průmysl významně přispívá k práci MAAE jak v oblasti jaderné energetiky, tak neenergetických aplikací. „Jaderná energetika je nízkoemisním zdrojem energie a mnoho rozvojových zemí se ji snaží začít využívat. Rosatom je důležitým hráčem v rozvoji mírového jádra ve třetích zemích, kterým jádro přináší významné zvýšení životní úrovně,“ řekl Amano novinářům.

Dalším bodem programu ředitele MAAE byla návštěva podniku Baltijskij zavod - sudostrojenije, kde probíhá výstavba vlajkové lodi flotily jaderných ledoborců. Tato flotila nemá na svět obdoby a slouží k udržování plavebních kanálů pro nákladní lodě po Severní mořské cestě, která vede Severním ledovým oceánem. V současnosti v podniku probíhá výstavba tří ledoborců nové generace, prvním z nich je ledoborec Arktika, který Amano navštívil.

„Udivily mě nejen rozměry plavidla jako takového, ale především bezpečnostní systémy použitých reaktorů. I když jsou tyto reaktory velmi kompaktní, jejich konstrukce je robustní a poskytují jadernému ledoborci velké množství energie, takže se může plavit velmi dlouhou dobu bez závislosti na doplňování paliva v přístavech. Rosatom těmito technologiemi potvrzuje své kompetence v oblasti vývoje malých a střední reaktorů, které mají podle mě velký potenciál,“ řekl Amano.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Jukija Amano, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...