Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Safina představila svou produkci v USA na konferenci Society of Vacuum Coaters o vakuovém pokovování

Safina představila svou produkci v USA na konferenci Society of Vacuum Coaters o vakuovém pokovování

Publikováno: 27.6.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Od 29. dubna do 4. května 2017 probíhala v americkém městě Providence ve státě Rhode Island konference SVC TechCon, věnovaná nanášení tenkých vrstev kovů metodou vakuového naprašování. Program byl zaměřen především na inovace v této oblasti a česká společnost Safina na konferenci představila své nové technologie.

Vakuové pokovování využívá vysokého vakua k nanášení velmi tenkých vrstviček kovů na podkladový materiál. Tato technologie se používá například při nanášení reflexní vrstvy na paraboly reflektorů pro automobily, elektrovodivé vrstvy na různé elektrotechnické komponenty nebo dekorativní kovové vrstvy na sanitární výrobky a ozdobné předměty. Široké uplatnění našla take při nanášení drahých a vzácných kovů na architektonické sklo float, které tím získává nové vlastnosti, například tepelně-izolační.

Konference SVC TechCon, pořádaná mezinárodním sdružením Society of Vacuum Coaters (SVC), se věnuje novým technologiím pro vakuové pokovování. Schází se zde zástupci výrobců, dodavatelů, odběratelů, výzkumníků, studentů a vrcholových manažerů ve společnostech a organizacích z tohoto oboru. Expozice se letos účastnilo přes 150 společností, které dodávají zařízení a targety pro pokovování různých materiálů.

„Společnost Safina letos na konference představila své inovativní naprašovací targety z drahých kovů. Odborná veřejnost projevila největší zájem o otočné targety pro naprašování kovů na ploché sklo. Tyto targety vyrábí Safina v České republice pomocí patentované technologie cold-spray, která umožňuje používat k výrobě targetů prášky ze stříbra a dalších drahých kovů. Tímto postupem je možné dosáhnout stejnorodé a velmi jemné struktury materiálu s velmi nízkým obsahem kyslíku. Použité targety je možné pomocí této technologie doplňovat, což odběratelům přináší značné úspory,“ uvádí Petr Koutský, generální ředitel společnosti Safina.

Na konferenci v USA společnost Safina dále předvedla podobné targety z platiny, zlata a paladia, které jsou používány v optických, lékařských a dalších aplikacích. Jednou z nich je například výroba optických datových nosičů jako CD a DVD. Ještě vyšší požadavky na čistotu a kvalitu naprašovaného kovu klade výroba polovodičů, která je dnes odvětvím s největší spotřebou naprašovacích materiálů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Safina představila svou produkci v USA na konferenci Society of Vacuum Coaters o vakuovém pokovování

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...