Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    S dodávkami zelené energie do zemí Latinské Ameriky mohou podle agentury CzechTrade pomoci i čeští exportéři

S dodávkami zelené energie do zemí Latinské Ameriky mohou podle agentury CzechTrade pomoci i čeští exportéři

Publikováno: 4.7.2018
Rubrika: Zajímavosti

Elektřina získaná z vody, slunce či biomasy? Takzvaná zelená energie je vMexiku, Argentině i Brazílii velkým tématem. Na popularitě získává zejména fotovoltaika, pro niž však některým zemím chybí potřebné know-how a technologie. Tato zajímavá situace na latinskoamerických trzích vytváří dle agentury pro podporu exportu CzechTrade pro tuzemské firmy atraktivní příležitosti, které by si neměly nechat uniknout.

V Mexiku, jedenácté nejlidnatější zemi světa, se českým firmám daří. Mezi rokem 2012 a současností totiž došlo k výraznému zintenzivnění obchodní výměny a dle českých statistik dosáhl vývoz z České republiky do Mexika v roce 2016 hodnoty 693,9 milionu dolarů a loni dokonce 829,2 milionu dolarů.

„Stěžejní složkou vzájemné obchodní výměny je automobilový a strojírenský průmysl, neboť Mexiko je jedním z nejvýznamnějších výrobců osobních automobilů. Co se týče českých firem a jejich zapojení do mexického automobilového sektoru, staly se v tomto ohledu důležitým vývozním artiklem součástky,“ přibližuje Pavel Eichner, ředitel mexické zahraniční kanceláře agentury na podporu obchodu CzechTrade.

V zemi, která v rámci regionu patří mezi nejvýznamnější státy těžící ropu, se v současné době stává hlavním předmětem zájmu zelená energie, tedy zejména energie z biomasy, eolická, sluneční či vodní. „Do roku 2030 by dle plánů mělo 49 % vyprodukované energie pocházet z obnovitelných zdrojů,“ popisuje Pavel Eichner a dodává „Podle současného mexického ministra pro energetiku Pedra Joaquína Coldwella má do roku 2020 dojít k výstavbě celkem 65 nových elektráren. Mexiko se tak podle slov asociace SolarPower Europe může v příštích pěti letech proměnit v sedmý největší trh s fotovoltaickou energií, která v současně době představuje 19 % veškeré vyprodukované energie z obnovitelných zdrojů.“

Jeden z nejdůležitějších projektů byl zahájen ve státě Baja California, kde ministerstvo energetiky poprvé v historii přistoupilo k vydražení elektrické sítě. Ta má propojit izolovaný systém tohoto státu se zbytkem země. Ve státě Sonora pak započala stavba největšího fotovoltaického komplexu v Latinské Americe Puerto Libertad, což je společný projekt španělské společnosti Acciona amexické Tuto Energy.

Mexiko se tak na poli energetiky postupně otevírá soukromým subjektům. Stále však platí, že dostat se do velkých projektů je obtížné. Příležitost pro české firmy spočívá zejména v proniknutí do subdodavatelské struktury a v podílu například na rekonstrukci ropovodů, výstavbě elektráren či údržbě systémů. Již teď na místním trhu působí řada českých firem v oblasti energetiky i petrochemie. V Mexiku úspěšně podniká například společnost DOOSAN Škoda Power, která vyrábí turbíny a zároveň provádí opravy starších zařízení jiných dodavatelů, či obchodní aktivity vyvíjí firma MAVEL, přední poskytovatel vodovodního zařízení pro vodní elektrárny.

„Cesta k úspěchu vMexiku jednoznačně vede přes kvalitního partnera, který se vyzná v místních poměrech a bude vědět, jak se dostat k těm správným projektům. Najít ho ale není zrovna jednoduché, proto s tím může českým exportérům pomoci zahraniční kancelář Czech- Trade. Jsme pravidelně v kontaktu s osobami, které se v energetickém sektoru pohybují, uveřejňujeme konkrétní poptávky a dokážeme doporučit vhodné společníky,“ dodává Pavel Eichner.

Ekonomická obroda Argentiny slibuje příležitosti v dodávkách pro velké investiční projekty, těžební průmysl i infrastrukturu.

Hodnota českého vývozu do druhé největší země Jižní Ameriky se během posledních pěti let pohybuje stabilně kolem 90 milionů dolarů za rok. Z České republiky se do Argentiny vyvážejí zejména produkty s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou čerpadla, autodílny, součásti strojů, telefonní přístroje či kompresory.

„Nová situace, která na argentinském trhu nastala, slibuje zajímavé příležitosti pro české firmy zejména v oblasti energetiky, strojírenství, těžebního průmyslu a dalších oborů,“ přibližuje Marek Zmrzlík, který vede argentinskou zahraniční kancelář agentury CzechTrade. V roce 2015 totiž došlo po vítězství liberálního politika Mauricia Macriho ke změně na tamním politickém poli. Macri se prezidentského úřadu ujal s novým přístupem k politice a ekonomice. „Proces, který nastartoval, se dá s trochou nadsázky nazvat ekonomickou obrodou země,“ vysvětluje Marek Zmrzlík.

Energetický sektor je zřejmě nejdůležitějším tématem Macriho vlády, která byla po nástupu k moci nucena vyhlásit stav energetické nouze a hledat v této oblasti nová řešení. Marek Zmrzlík říká „Podle některých odborníků byla země za předchozí vlády na pokraji energetického kolapsu.“

S ohledem na situaci vzniklo v roce 2015 nové ministerstvo energetiky a hornictví a rok 2017 byl vyhlášen za rok obnovitelných zdrojů. Vláda rovněž přišla pro období 2016–2025 s programem RENOVAR, který se zaměřuje na posílení výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. „Jeho cílem je dosáhnout v prvním období navýšení současných kapacit a nahradit fosilní paliva. Do konce roku 2018 by podíl obnovitelných zdrojů energie na národní spotřebě měl být 8 % a do konce 2025 pak 20 %,“ popisuje Marek Zmrzlík. Největší podíl na energetické matici měla v roce 2017 tepelná energie (cca 62 %), z čehož největší část tvořily zdroje s kombinovaným cyklem. Dále pak připadlo 31 % na vodní energie, 5 % na jadernou energii a 2 % na obnovitelné zdroje. Od 90. let je téměř celý energetický sektor zprivatizovaný a dle údajů Světové banky má 100 % obyvatel Argentiny přístup k elektrické energii (2014).

Právě zmiňovaný projekt RENOVAR přitom může přinést zajímavé šance i pro české firmy. „Příležitosti se skrývají zejména v subdodávkách pro realizaci větších investičních projektů či v užším způsobu nějakého společného vstupu například do projektu RENOVAR. České firmy se mohou uplatnit i v projektech přidružených oborů, jako je těžební průmysl či výstavba infrastruktury pro převoz surovin a další,“ vyjmenovává exportní možnosti Marek Zmrzlík.

Přes tři čtvrtiny brazilské elektřiny pocházejí z obnovitelných zdrojů, Brazilci však nemají zkušenosti ani potřebné technologie.

Obchodní výměna mezi Brazílií a Českou republikou se v současnosti pohybuje kolem půl miliardy dolarů, přičemž saldo vychází lehce ve prospěch českého vývozu. „Jedná se o nižší sumu než v minulých letech. Příčinou je oslabený výkon tamní ekonomiky. Brazílie i přesto může českým firmám nabídnout atraktivní obchodní možnosti. V roce 2017 zaznamenala tamní ekonomika mírný nárůst a situace se tak začíná obracet,“ říká nastupující šéf kanceláře CzechTrade v Sao Paulu Miroslav Manďák.

Brazílie je sedmým největším spotřebitelem energie na světě, spotřebovává jí přes 500 miliard kilowattů za hodinu. Patří tak mezi země s nejrozvinutějším sektorem zelené energie na světě. Z obnovitelných zdrojů pochází celkem 83 % vyrobené elektřiny a podle aktuálních údajů produkují 68,5 % elektřiny vodní elektrárny, dalších 8,8 % pochází z biomasy (jedná se především o odpad z cukrové třtiny) a jen o něco menší podíl, konkrétně 8,1 %, připadá na výrobu elektřiny na bázi zemního plynu. Z větrných elektráren pak pochází 8,3 %.

„Brazílie v nedávné době prodělala z pohledu dodávky elektrické energie několik obtížných momentů. Důvodem byla období sucha, která snížila kapacitu výroby velkých vodních elektráren. Brazilská vláda se v návaznosti na tyto události snaží reagovat podporou dalších environmentálních technologií pro výrobu elektřiny, především větrné a solární energie,“ přibližuje Miroslav Manďák a dodává: „Co se větrných parků týče, jejich výstavba probíhá již několik let a přibývá i výrobních závodů pro produkci komponentů větrníků. Brazílie se díky těmto aktivitám umístila na čtvrtém místě v žebříčku dynamiky nárůstu vyprodukované elektrické energie z větru.“

Ještě výraznější potenciál pro blízkou budoucnost má v Brazílii fotovoltaická energie. V současné době je nainstalovaná kapacita solárních elektráren cca 150 MW. Vláda plánuje zvýšit produkci do roku 2024 na 5 GW. Podle Miroslava Manďáka však Brazilci nemají technologie ani zkušenosti s fotovoltaikou. Zahraniční kancelář agentury CzechTrade v Brazílii tak zaznamenává velkou poptávku po nejrůznějších řešeních. Brazilští podnikatelé se snaží využít silné podpory ze strany vlády, která je zaměřena právě na využití slunce, neboť zde má pátou největší svítivost na světě.

„V návaznosti na tuto situaci jsme se rozhodli zorganizovat českou účast na nejvýznamnějším veletrhu fotovoltaických technologií v Latinské Americe InterSolar 2018, který proběhne 28.-30. srpna 2018 v Sao Paulu. Věříme, že se jedná o ideální platformu pro navázání obchodních kontaktů pro české firmy s brazilskými obchodními partnery,“ popisuje Miroslav Manďák.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Obr. 1 – Mexiko patří mezi zeměmi Latinské Ameriky k nejvýznamnějším státům těžících ropu (Zdroj: Shutterstock)Obr. 2 – Argentinská vláda přišla pro období 2016 - 2025 s programem RENOVAR, který se zaměřuje na posílení výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů (Zdroj: Shutterstock)Obr. 3 – Brazílie je sedmým největším spotřebitelem energie na světě (Zdroj: Shutterstock)Pavel Eichner, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico CityMarek Zmrzlík, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Buenos AiresMiroslav Manďák, nastupující ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Sao Paulo

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (315x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (48x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...