Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Rusové ovládli strojírenský holding ČKD Blansko

Rusové ovládli strojírenský holding ČKD Blansko

Publikováno: 24.3.2010
Rubrika: Energetické strojírenství

(Zdroj: Novinky.cz) - Novým majitelem strojírenského podniku ČKD Blansko Holding se stala ruská společnost Ťažmaš. Řekla to mluvčí ČKD Blansko Holdingu Lenka Holubová. Podnik byl dosud součástí skupiny J&T. Cenu transakce firma nezveřejnila.
 

Ťažmaš je přední ruský průmyslový podnik s více než 70letou historií působení v oblasti těžkého a energetického strojírenství a dopravní techniky. Své výrobky dodává i pro kosmický průmysl, uvedla Holubová. Zároveň firma působí i v oblasti dodávek zařízení pro velké vodní elektrárny.

Akvizice holdingu ČKD Blansko je tak součástí strategické expanze koncernu Ťažmaš v oblasti energetického strojírenství na celosvětovém trhu. "Na náš výrobní program to tak vliv mít vliv nebude. Je to partner, který se pohybuje ve stejné oblasti," podotkla Holubová. Také pro ČKD Blansko tak představuje příchod nového strategického investora perspektivu dalšího rozvoje na zahraničních trzích, uvedla.

ČKD Blansko Holding patří k hlavním podnikům na Blanensku. Je nástupcem zkrachovalé společnosti ČKD Blansko. K jejím produktům patří vodní elektrárny, těžké svislé soustruhy neboli karusely, zařízení větrných elektráren a ocelové konstrukce. ČKD Blansko Holding tvoří obchodní divize Hydro, Karusely, Wind a výrobní divize Strojírny. Z dlouhodobého hlediska tvoří divize Hydro přibližně 60 až 70 procent obratu a Karusely 30 až 40 procent.

Loni podle odhadů firmy zvýšil podnik tržby o zhruba třetinu na 630 miliónů korun. Provozní zisk firmy (EBITDA) loni dosáhl 65 miliónů korun, o rok dříve to bylo 20 miliónů. Ke konci roku 2008 firma zaměstnávala přes 290 lidí. Předloni firma utržila 463 miliónů korun, což je zhruba šestkrát více než o rok dříve, kdy činil obrat 73,2 miliónu korun. Zisk po zdanění se předloni zvýšil meziročně o 3,1 miliónu na 9,3 miliónu korun.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (40x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...