Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Ruský AKME-engineering zapojí české firmy do vývoje inovativních nízkoenergetických reaktorů

Ruský AKME-engineering zapojí české firmy do vývoje inovativních nízkoenergetických reaktorů

Publikováno: 9.10.2012
Rubrika: Firemní zpravodajství, Tiskové zprávy

Ruská společnost AKME-engineering zapojí české podniky do svého projektu designu a výstavby jaderných elektráren s reaktorovým zařízením chlazeného elektrického výkonu 100 MW v Ruské federaci a v dalších zemích. AKME-engineering je společný podnik zřízený státní korporací Rosatom a akciovou společností Irkutskenergo. Jedná se o první projekt výstavby reaktorů s účastí soukromého kapitálu realizovaný v Rusku.

Za účelem zařazení českých podniků do řetězce dodavatelů zařízení a služeb společnosti AKME-engineering pro malé reaktory typu SVBR-100 byla podepsána memoranda o spolupráci s třinácti českými společnostmi. K podpisu dokumentů došlo v rámci druhého ročníku mezinárodního fóra pro jaderný průmysl Atomex Europe 2012, který se koná ve dnech 9. – 10. října 2012 v Praze.

Českými signatáři memorand o spolupráci jsou ŠKODA JS a.s, VÍTKOVICE a.s., SIGMA GROUP a.s, MODŘANY Power a.s, MPOWER Engineering a.s., PROMONT a.s, ETD TRANSFORMÁTORY a.s., ARAKO spol. s r.o, CHEMCOMEX Praha a.s., Chladící věže Praha a.s., ZAT a.s., ZVVZ-Enven Engineering a.s. a Sandvik Chomutov Precision Tubes spol. s r.o. Tato memoranda umožní českým firmám stát se dodavateli produktů a služeb pro jaderné elektrárny, které se budou stavět v Ruské federaci a v dalších zemích.

„V současné době společnost AKME-engineering a její partneři zpracovávají výsledky testů designu budoucí jaderné elektrárny s tímto reaktorem. Výstavba pilotních reaktorů typu SVBR-100 je plánovaná v letech 2015 - 2017, první blok bude spuštěn na konci roku 2017. Společnost AKME-engineering následně plánuje realizovat program komerční výstavby jaderných reaktorů ve světě. Za tímto účelem hledá spolehlivé mezinárodní partnery, kteří budou schopni vyrábět vysoce kvalitní a konkurenceschopné komponenty pro jaderné elektrárny typu SVBR-100. Vybraní dodavatelé budou tvořit dlouhodobou dodavatelskou základnu a zajistí diverzifikaci dodávek pro výstavbu reaktorů SVBR-100,” řekl generální ředitel AKME-engineering Vladimír Petročenko.

Jedním z českých signatářů memorand o spolupráci je generální ředitel společnosti PSG – International a.s. Tomáš Krones, který při této příležitosti řekl: „Spolupráce s AKME-engineering pro nás představuje velký potenciál pro ekonomický rozvoj společnosti v oblasti výstavby energetických zdrojů nové generace. Stejně jako další společnosti, které dnes memoranda podepsaly, i my vidíme ve spolupráci s ruskými partnery záruku kvalitní a oboustranně prospěšné spolupráce, která povede k dalšímu rozvoji českého průmyslu.”

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (63x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (59x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (53x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...