Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rusko-indonéské konsorcium zvítězilo v tendru na koncepci indonéského výzkumného reaktoru

Rusko-indonéské konsorcium zvítězilo v tendru na koncepci indonéského výzkumného reaktoru

Publikováno: 21.4.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Indonéský státní úřad pro atomovou energii vyhlásil 16. dubna vítězem tendru nabídku rusko-indonéského konsorcia. Veřejná soutěž byla vypsána na přípravu koncepčního projektu nového multifunkčního výzkumného reaktoru, který má vzniknout v Indonésii.

Klíčová slova: Indonésie, výzkumný reaktor

Kromě indonéských společností Rekayasa Engineering a Kogas Driyap Consultant patří do konsorcia také německá NUKEM Technologies GmBH, dceřiná společnost Rosatomu. Společnost NUKEM bude realizovat projekt společně s dalšími dceřinými společnostmi Rosatomu, které mají rozsáhlé zkušenosti při projektování a stavbě nejen výzkumných reaktorů. Mezi ně patří např. společnost Atomstrojexport, konstrukční kancelář OKBM Afrikantov a státní podnik NII NPO Luč. Jednání se zákazníkem, přípravu dokumentace pro tendr a koordinaci účasti společností Rosatomu má na starosti společnost Rosatom  International Network.

Podařilo se nám zorganizovat mezinárodní tým odborníků s bohatými zkušenostmi s jadernými technologiemi. Jsme připraveni vyvinout efektivní a bezpečný projekt, který zaujme vedoucí postavení v budoucím indonéském jaderném programu," uvedl Alexander Merten, prezident společnosti Rosatom International Network.

V rámci projektu má v Indonésii vzniknout 10MW multifunkční vysokoteplotní reaktor chlazený plynem. Mezi práce, které vykonají ruské společnosti, patří především příprava studie proveditelnosti koncepčního designu reaktoru a vypracování základního projektu reaktoru.

Podepsání kontraktu, na jehož základě budou provedeny výše zmíněné činnosti, je naplánováno na konec dubna. Pozvánka do veřejné soutěže na výstavbu výzkumného reaktoru na základě kontraktu EPC je očekávána na počátku roku 2016.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...