Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rusko a Spojené státy podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti jádra a energetiky

Rusko a Spojené státy podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti jádra a energetiky

Publikováno: 18.9.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

16. září 2013 podepsali ve Vídni podepsali generální ředitel státní korporace pro jadernou energii Rosatom, C.V. Kirijenko a ministr energetiky Spojených států E.Moniz, Dohodu o spolupráci ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblasti jádra a energetiky.

Klíčová slova: Rosatom, jádro, energetika

Zmíněný dokument dále rozvíjí ustanovení základní Dohody mezi vládami Ruské federace a Spojených států o spolupráci v oblasti mírového využití jaderné energie. Ta vstoupila v platnost 11. ledna 2011 a určila obecný rámec spolupráce obou stran v oblasti mírového využití jaderné energie.
 
Dnes podepsaná Dohoda o spolupráci ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblasti jádra a energetiky otevírá široké možnosti pro navazování kontaktů mezi laboratořemi a výzkumnými ústavy Ruska a Spojených států.  Jejich cílem je provádět aplikovaný a základní výzkum orientovaný na perspektivní technologie. Dohoda také upravuje pravidla přístupu do výzkumných objektů v souladu se stanovenými předpisy.
 
V Dohodě o spolupráci ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblasti jádra a energetiky je uvedena celá řada směrů a zaměření spolupráce, které otevírají perspektivy dlouhodobé součinnosti v takových oblastech, jako jsou civilní jaderná energetika, projektování JE a nových typů reaktorového paliva, jaderná věda, využití jaderných a radiačních technologií ve zdravotnictví a průmyslu nebo zacházení s radioaktivními odpady. Zvláštní pozornost bude, tak jako dosud, věnována otázkám nešíření jaderného paliva a zajištění jaderné i radiační bezpečnosti.

Dohoda o spolupráci ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblasti jádra a energetiky obsahuje dodatek s ustanoveními, která se týkají rozdělení, ochrany a obrany práv na intelektuální vlastnictví.

Po podpisu dohody vydaly na závěr obě strany společné prohlášení pro sdělovací prostředky. V něm se mimo jiné uvádí, že práce nad Dohodou o spolupráci ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblasti jádra a energetiky byly zahájeny v červnu 2011, kdy obě strany podepsaly společné prohlášení. V něm podpořily vytvoření pevného základu pro spolupráci ve vědeckém výzkumu a vývoji v oblastech jádra a energetiky. Jakmile dohoda vstoupí v platnost, přistoupí obě strany k její realizaci v rámci společné Pracovní skupiny pro jadernou energetiku a jadernou bezpečnost Rusko-Americké Prezidentské komise.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...