Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rusatom Overseas se stal členem České nukleární společnosti

Rusatom Overseas se stal členem České nukleární společnosti

Publikováno: 14.12.2012
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Rusatom Overseas, dceřiná společnost státní korporace Rosatom, se stala kolektivním členem České nukleární společnosti (ČNS). Členství má napomoci k prohloubení spolupráci mezi českými a ruskými podniky a institucemi v oblasti vědy, výzkumu a výstavby jaderných elektráren, které využívají technologii VVER. Na základě této technologie funguje všech šest českých jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech.

„Česká nukleární společnost je jednou z nejvýznamnějších českých organizací zabývajících se jadernou energetikou, a proto vnímáme naše členství jako velice důležité. Společnost sdružuje české podniky a vědecké instituce, které mají s našimi technologiemi bohaté zkušenosti, takže je na co navazovat,“ míní Zdeněk Šíma, který je ředitelem české pobočky Rusatom Overseas.
„Cílem České nukleární společnosti je napomáhat vzdělávání veřejnosti v oboru jaderné energetiky a šířit objektivní informace z této oblasti. Členství Rusatom Overseas samozřejmě vítáme, jelikož česká jaderná energetika tradičně vychází z ruských technologií,“ říká Daneš Burket, prezident ČNS.
„Nejde jen o to, že na technologii VVER fungují všechny jaderné bloky na Temelínu a v Dukovanech. Rosatom patří mezi současnou špičku ve vývoji inovačních projektů v jaderné energetice. Díky členství Rusatom Overseas v České nukleární společnosti tak bude mít česká odborná veřejnost možnost se o těchto technologiích dozvědět více,“ vysvětluje Miroslav Kawalec, viceprezident ČNS pro věci programové.
Dvě dceřiné společnosti Rosatomu, Atomstrojexport a OKB Gidropress, se pod vedením české společnosti ŠKODA JS ucházejí v Konsorciu MIR.1200 o vítězství v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Díky spolupráci s Českou nukleární společností můžeme s odbornou i širší veřejností v Česku prohloubit diskuzi o projektu mimořádně bezpečné a efektivní elektrárny, který Kosorcium MIR.1200 v tendru předkládá a jehož realizace navíc podpoří celý český průmysl,“ dodává Leoš Tomíček, výkonný viceprezident Rusatom Overseas.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (72x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (47x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...