Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rusatom Overseas se stal členem České nukleární společnosti

Rusatom Overseas se stal členem České nukleární společnosti

Publikováno: 14.12.2012
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Rusatom Overseas, dceřiná společnost státní korporace Rosatom, se stala kolektivním členem České nukleární společnosti (ČNS). Členství má napomoci k prohloubení spolupráci mezi českými a ruskými podniky a institucemi v oblasti vědy, výzkumu a výstavby jaderných elektráren, které využívají technologii VVER. Na základě této technologie funguje všech šest českých jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech.

„Česká nukleární společnost je jednou z nejvýznamnějších českých organizací zabývajících se jadernou energetikou, a proto vnímáme naše členství jako velice důležité. Společnost sdružuje české podniky a vědecké instituce, které mají s našimi technologiemi bohaté zkušenosti, takže je na co navazovat,“ míní Zdeněk Šíma, který je ředitelem české pobočky Rusatom Overseas.
„Cílem České nukleární společnosti je napomáhat vzdělávání veřejnosti v oboru jaderné energetiky a šířit objektivní informace z této oblasti. Členství Rusatom Overseas samozřejmě vítáme, jelikož česká jaderná energetika tradičně vychází z ruských technologií,“ říká Daneš Burket, prezident ČNS.
„Nejde jen o to, že na technologii VVER fungují všechny jaderné bloky na Temelínu a v Dukovanech. Rosatom patří mezi současnou špičku ve vývoji inovačních projektů v jaderné energetice. Díky členství Rusatom Overseas v České nukleární společnosti tak bude mít česká odborná veřejnost možnost se o těchto technologiích dozvědět více,“ vysvětluje Miroslav Kawalec, viceprezident ČNS pro věci programové.
Dvě dceřiné společnosti Rosatomu, Atomstrojexport a OKB Gidropress, se pod vedením české společnosti ŠKODA JS ucházejí v Konsorciu MIR.1200 o vítězství v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Díky spolupráci s Českou nukleární společností můžeme s odbornou i širší veřejností v Česku prohloubit diskuzi o projektu mimořádně bezpečné a efektivní elektrárny, který Kosorcium MIR.1200 v tendru předkládá a jehož realizace navíc podpoří celý český průmysl,“ dodává Leoš Tomíček, výkonný viceprezident Rusatom Overseas.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Blíží se rok generační obměny. U nás sedí mladí i zkušení jaderníci v jedné kanceláři. Výměna know-how je velice intenzivní,“„Blíží se rok generační obměny. U nás sedí mladí i zkušení jaderníci v jedné kanceláři. Výměna know-how je velice intenzivní,“ (61x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Vladimír Zika, vedoucí útvaru Péče o zařízení Jaderné elektrárny Dukova...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...