Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Rourovna ArcelorMittal v Ostravě dodá ocelové trubky na přestavbu unikátního podmořského ropného pole v Nigérii

Rourovna ArcelorMittal v Ostravě dodá ocelové trubky na přestavbu unikátního podmořského ropného pole v Nigérii

Publikováno: 22.5.2015
Rubrika: Energetické strojírenství

ArcelorMittal Tubular Products Ostrava získala na přelomu roku kontrakt na výrobu 230 tun bezešvých ocelových trubek, které budou součástí konstrukce vrtné ropné plošiny nigerijského podmořského naleziště Egina. Trubky s náročnými charakteristikami se v Ostravě právě vyrábějí a do Nigérie budou dodány do konce června.

Klíčová slova: ArcelorMittal, ropná plošina, bezešvé ocelové trubky

S trubkami pro off-shore aplikace, na které jsou kladeny ty nejpřísnější nároky, se řadíme mezi přední světové výrobce bezešvých trubek. To, že jsme vyhráli tuto náročnou zakázku, je toho důkazem,“ říká Libor Černý, generální ředitel ArcelorMittal Tubular Products Ostrava.

Ropné pole se nachází 130 kilometrů od pobřeží Nigérie, rozkládá se na ploše 500 čtverečních mil a ropa se zde těží až z hloubky 1 750 metrů. To klade obrovské nároky na dodávanou ocel, která musí splňovat přísné parametry a podstoupit řadu náročných zkoušek. Trubky budou použity mimo pevninu, musí tedy oproti běžným konstrukčním trubkám splňovat mnohem přísnější výrobní tolerance a nedestruktivní kontrolu. Ostravská rourovna ArcelorMittal dodá na konstrukci ropné plošiny bezešvé konstrukční trubky o průměrech 60,3 mm, 114,3 mm, 219,1 mm a 273 mm.

 „ArcelorMittal Tubular Products Ostrava jsme pro tuto zakázku vybrali na základě provedeného auditu, který nám potvrdil vysokou kvalitu vyráběných trubek. Ta je pro splnění požadavků tohoto projektu klíčová,“ dodává Jeremy Berast, business development manager ze společnosti Edgen Murray.

Ropné pole Egina se právě nachází ve fázi přestavby. Po dokončení v roce 2017 bude mít kapacitu produkce okolo 200 000 barelů ropy denně a nabídne skladovací prostor pro 2,3 miliony ropných barelů.

ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a.s. je největším výrobcem trubek v České republice. Nosným výrobkem jsou bezešvé trubky v provedení trubek hladkých, závitových, přírubových a olejářských.  Společnost dále vyrábí svařované trubky se šroubovicovým svarem pro plynárenský průmysl. Roční kapacita výroby bezešvých a svařovaných trubek je 320 000 tun. ArcelorMittal Tubular Products Ostrava má 1025 zaměstnanců a je dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava a.s.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je jediným výrobcem silničních svodidel a elektrotechnické oceli v Česku. Kromě tuzemského trhu prodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 500 zaměstnanců. Průměrná mzda v roce 2014 činila 35 124 Kč. Společnost vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. S předstihem snížila vliv výroby na životní prostředí nad rámec požadavků EU a letos dokončí 13 dotovaných investic do nadstandardní ekologizace v hodnotě 3,1 miliardy korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A.G.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (41x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (38x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...