Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Rotory turbín se v Doosan Škoda Power vyrábějí na unikátním obráběcím centru

Rotory turbín se v Doosan Škoda Power vyrábějí na unikátním obráběcím centru

Publikováno: 20.11.2017
Rubrika: Technologie, materiály

Ve strojním parku plzeňského výrobce turbín již několik měsíců pracuje nový stroj. Jde o soustružnicko-frézovací centrum rodinného německého výrobce GEORG. Průběžná doba výroby rotoru se díky němu zkrátí až o polovinu. V plzeňské konfiguraci funguje jako jediný v Evropě. Pořízením unikátního stroje investoval Doosan Škoda Power především do kvality. Pořizovací cena stroje se pohybuje okolo 180 milionů korun. Díky zvýšení efektivity výroby se návratnost investice očekává do osmi let.

GEORG díky příslušenství v podobě frézovacích a soustružnických hlav umí oproti starým technologiím soustružit o 30 % rychleji. Vrtání a frézování zvládá dokonce až o polovinu rychleji. Přes pět metrů vysoký, 30 metrů dlouhý a 10 metrů široký stroj je totiž zapuštěn do masivní betonové vany a vzhledem k dobře propracované ergonometrii má obsluha osu rotace rotoru v úrovni očí.

Podobné moderní velké obráběcí stroje GEORG jsou v Evropě jen dva. První se nachází u našich sousedů v Německu a druhý je instalován v Rusku. Stroj do plzeňského areálu společnosti Doosan Škoda Power dorazil po částech a během necelých dvou měsíců byl postupně smontován. Další zhruba čtyři měsíce pak technici rodinné firmy GEORG stroj „oživovali“ - ladili technologická spojení spolu s testovacím měřením a následně kompenzovali geometrické odchylky. Ačkoliv je stroj primárně určen pro výrobu rotorů, jeho využití je univerzální. Dokáže vyrobit jakoukoliv rotační součást do velikosti pracovního prostoru, například rotory generátorů, papírenské válce, velká ozubená kola včetně nábojů a za určitých podmínek i klikové hřídele. Na těchto dílech navíc může vyvrtat nebo vyfrézovat jakékoliv množství libovolně velkých otvorů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Celkový pohled na obráběcí centrumStroj je obsluhován z úrovně podlahy

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (56x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (41x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (37x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...