Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Rekonstrukci v Dlouhých stráních zajistí ČKD Blansko Engineering

Rekonstrukci v Dlouhých stráních zajistí ČKD Blansko Engineering

Publikováno: 25.4.2017
Rubrika: Vodní

Společnost ČKD Blansko Engineering získala významnou zakázku v přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně – nejvýkonnější české vodní elektrárně. Blanenská firma se stala generálním dodavatelem rekonstrukce soustrojí TG2, jejíž stěžejní součástí je výroba nového oběžného kola. Firma ČKD Blansko Engineering zvítězila ve výběrovém řízení provozovatele Dlouhých strání – společnosti ČEZ. Hodnota zakázky dosahuje 145 milionů korun.

Na rekonstrukci TG2 se budou podílet dvě firmy, které jsou součástí nadnárodní skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze – kromě samotné společnosti ČKD Blansko Engineering také slovinský výrobce vodních strojů Litostroj Power. „V Dlouhých stráních jsme již dříve rekonstruovali soustrojí TG1. Nyní jsme opět dokázali předložit technicky i cenově nejvýhodnější nabídku, kdy nově vyvinutý profil oběžného kola je světovou špičkou jak v čerpadlovém, tak turbínovém provozu,“ řekl předseda představenstva ČKD Blansko Engineering Petr Tesař.

Rozsah rekonstrukce

Součástí rekonstrukce jsou kromě výměny stávajícího sedmilopatkového oběžného kola (vstupní průměr oběžného kola turbíny je 4540 mm) a souvisejících pevných labyrintů i kompletní oprava rozváděcích lopatek a jejich uložení, oprava lopatkových kruhů, výměna vysokopevnostních spojovacích šroubů a axiální ucpávky hřídele turbíny.

Specialisté společnosti ČKD Blansko Engineering budou zajišťovat kompletní nový hydraulický návrh s modelovým měřením ve vlastní hydraulické laboratoři, zpracování technické dokumentace a veškeré montážní činnosti s následným garančním měřením a uvedením do provozu.

Výroba nového oběžného kola je plánována ve společnosti Litostroj Power. Další díly soustrojí TG2 opraví subdodavatelé z České republiky.

Vlastní výměna oběžného kola TG2, včetně generální opravy hlavních dílů rozváděcího mechanismu, se uskuteční od května do září 2018. „Na samotnou výměnu budeme mít relativně málo času, naše zkušenosti z předchozí rekonstrukce soustrojí TG1 ale ukazují, že jsme schopni takové úkoly zvládat,“ uvedl Petr Tesař.

Elektrárna Dlouhé stráně a její rekordy

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně se vyznačuje třemi prvenstvími – fungují tam dvě největší reverzní turbíny v Evropě s výkonem 325 MW, jde o vodní elektrárnu s největším instalovaným výkonem v Česku – 650 MW a zároveň o elektrárnu s největším spádem v Česku – 510,7 metru.

Dlouhé stráně patří také k největším turistickým atrakcím v zemi – každoročně tuto elektrárnu navštíví 80 tisíc návštěvníků. Horní nádrž v nadmořské výšce 1 350 metrů nad mořem, která je na dohled od nejvyššího vrcholu Jeseníků Pradědu, získala přezdívku magické oko. Několikrát zvítězila v anketách o největší „div“ či stavbu celé České republiky nebo Olomouckého kraje.

Od roku 2010 je horní nádrž přístupná šestisedačkovou lanovkou z blízkého lyžařského areálu Kouty. Horní nádrž elektrárny se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně, dolní nádrž na říčce Divoká Desná. Samotná elektrárna se dvěma Francisovými turbínami byla z ekologických důvodů vybudována v kaverně v podzemí. Kaverna je s horní nádrží propojena dvěma přivaděči, s dolní nádrží dvěma tunely.

Historie elektrárny

Někdejší České energetické závody zahájily stavbu elektrárny v horském masivu Mravenečník v roce 1978, její projekt se ale několikrát změnil. Výstavbu v osmdesátých letech pozdržel také nedostatek deviz na nákup zařízení ze „západu“. Zásadní verdikt o dokončení stavby padl na začátku roku 1989. Do ostrého provozu byla elektrárna uvedena v roce 1996.

Za „otce“ elektrárny je považován Miroslav Kopřiva, který se věnoval už projektové přípravě díla v Českých energetických závodech. Později byl hlavním inženýrem a ředitelem výstavby.

„Lidstvo energii z vodních elektráren potřebuje a tato vždy zůstane jednou z nejčistších energií,“ uvedl Kopřiva v rozhovoru se čtenáři serveru iDnes poté, co v roce 2005 vybrali přečerpávací elektrárnu za největší div Česka.

Turbíny v současnosti přecházejí mezi čerpadlovým a turbínovým režimem i několikrát denně, význam elektrárny jako „stabilizátora“ přenosové sítě stoupá s rozvojem těch obnovitelných zdrojů, které jsou závislé na přízni počasí, od konce minulého desetiletí.

Předchozí rekonstrukce

Společnost ČKD Blansko Engineering již v elektrárně Dlouhé Stráně realizovala generální opravu a modernizaci soustrojí TG1. Stěžejní součástí tohoto projektu – dokončeného v srpnu 2012 – bylo zcela nové hydraulické řešení oběžného kola, díky kterému nyní soustrojí TG1 vykazuje výrazně lepší provozní parametry. Tyto parametry blanenská firma předtím ověřila ve své unikátní hydraulické laboratoři.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (38x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (37x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....