Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Regulační transformátory jsou kompletní, dorazil i poslední z nich

Regulační transformátory jsou kompletní, dorazil i poslední z nich

Publikováno: 15.3.2017
Rubrika: Rozvody energií

V rozvodně Hradec u Kadaně je už i poslední ze čtyř PST transformátorů (Phase Shifting Transformers – transformátory s regulací fáze). Spuštění všech strojů očekává provozovatel české přenosové soustavy do konce června. Regulace toků elektrické energie tak bude možná i na druhém propojovacím vedení s východní částí Německa. 

Stroj se skládá ze dvou částí – sériové a budící jednotky – které nyní technici sestaví. Následuje připojení k technologii rozvodny, zkoušky a testovací provoz. Teprve poté může být transformátor zařazen do dispečerského řízení přenosové soustavy.

„PST transformátory umožní udržovat toky elektrické energie v bezpečných mezích. Nastavení regulačních parametrů probíhá po dohodě se zahraničními partnery tak, aby byla zajištěna spolehlivost provozu elektrizačních soustav v celém regionu střední Evropy,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Na jednom ze dvou propojovacích vedení s východní částí Německa už dispečeři od 13. ledna toky elektrické energie regulují. Ke zprovoznění dvou ze čtyř strojů společnost ČEPS přistoupila vzhledem ke zpožděné dodávce posledního, čtvrtého transformátoru. Českou a německou rozvodnu propojují dvě 400 kV vedení. Na každém z nich budou zapojeny paralelně vždy dva PST transformátory.

„Částečné zprovoznění přispělo k minimalizaci využití mimořádných nákladných nápravných opatření. Do spuštění všech PST transformátorů, tedy jen za prvních šest měsíců letošního roku, můžeme ušetřit až desítky milionů korun,“ dodává Kalina.

Transformátory s regulací fáze jsou stroje, které prostřednictvím posunu fázového úhlu napětí na jeho vstupu a výstupu umožňují aktivní řízení protékajícího činného výkonu. Zjednodušeně řečeno, představíme-li si přenosovou soustavu jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje PST jako ventil, který omezí, resp. zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků v celé propojené soustavě. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se eliminuje možné přetížení přenosové sítě.

Provozování našich PST transformátorů spolu s obdobnými zařízeními na německo-polské hranici pomůže stabilizovat tranzitní toky. Funkcí PST transformátorů není bránit tomu, aby elektřina proudila přes naši přenosovou soustavu. ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně, bez ohrožení spolehlivosti dodávek elektřiny v České republice. A to právě tento speciální typ transformátoru umožní. Úlohou PST transformátorů bude zajistit bezpečný provoz naší přenosové soustavy nejen v době extrémních tranzitních přetoků, ale i během dlouhodobých omezení přenosových kapacit při rozsáhlých rekonstrukcích vedení.

Celkové investiční náklady na stavbu (projektová příprava, rozšíření rozvodny, vlastní stroje) nepřesáhnou 2 miliardy korun.

„Jedná se o unikátní zařízení s předpokládanou životností více než 40 let. Náklady na stavbu těchto transformátorů jsou sice vysoké, ale kdyby došlo k rozsáhlému výpadku v přenosové soustavě, škody by byly daleko větší,“ upozorňuje Kalina.

Vysoké neplánované toky mezi severním Německem a jeho sousedními státy - Českem a Polskem – představují hrozbu pro bezpečný provoz přenosových soustav. Nápravná opatření, která pro udržení spolehlivosti musejí v takových případech jednotliví provozovatelé sítí učinit, mohou být a často také jsou vysoce nákladná. Kromě toho mají přetoky negativní vliv i na mezinárodní obchod s elektřinou. Z bezpečnostního hlediska je totiž nutné vyčlenit část přeshraničních přenosových kapacit právě pro případ neplánovaných toků. Po zprovoznění všech čtyř PST transformátorů tak bude možné uvolněné kapacity využít pro realizaci obchodů s elektřinou.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Celkový pohled na PST

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (681x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín  ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín (49x)
Společnost ČEPS dokončila modernizaci převážné části vedení V422 mezi rozvodnami Mírovka v Kraji Vysočina a Čebín v Jiho...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (49x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...