Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Provozovatelé sítí požadují koordinovaný rozvoj fotovoltaiky

Provozovatelé sítí požadují koordinovaný rozvoj fotovoltaiky

Publikováno: 2.11.2009
Rubrika: Tiskové zprávy, Fotovoltaické

Zatímco fotovoltaické zdroje se na předpokládané výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2010 budou podílet jen 7 %, bude na ně vynaloženo 40 % nákladů na všechny obnovitelné zdroje, tj. cca 3 miliardy korun. Důsledkem toho bude meziroční zvýšení příspěvků na podporu výroby elektřiny z OZE o více než 200 %. Připojení obnovitelných zdrojů, ke kterým provozovatelé soustav již vydali kladné stanovisko, si navíc v příštích letech vyžádá cca 25 miliard investic do přenosové sítě a distribučních sítí.

Na tiskové konferenci Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) to uvedl Jan Kanta, člen správní rady sdružení. „Požadujeme, aby nová Státní energetická koncepce stanovila optimální podíl jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů na energetickém mixu ČR. A to při respektování potřeby na minimalizaci negativních dopadů na bezpečné a spolehlivé fungování sítí a s ohledem na potřebu jejich rozvoje.“ doplnil Kanta. Podle zástupců ČSRES by mělo dojít k rozdělení cíle 13%ního podílu obnovitelné energie na celkové hrubé spotřebě energie do roku 2020 mezi elektřinu, vytápění, chlazení a dopravu. Následně bude nutné stanovit optimální podíl jednotlivých typů obnovitelných na cílech pro elektřinu.
V důsledku naplňování tohoto cíle obsaženého ve směrnici 2009/28/ES se podíl výroby z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny rapidně zvyšuje. Popularita větrných zdrojů však v posledních dvou letech ustoupila především rapidnímu rozvoji zdrojů fotovoltaických. Distribuční a přenosové soustavy již v současné době evidují přes 15 890 MW požadavků na připojení FVE, což je téměř 70 % celkového počtu žádostí o připojení OZE. Výroba z FVE za posledního 1,5 roku vzrostla až 25krát.
 

České sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES):
Předmětem činnosti sdružení založeného v roce 1995 jsou aktivity zaměřené na podporu členů sdružení při uplatňování a ochraně jejich společných zájmů, zejména na:

  • oblast legislativně - právní
  • oblast regulace provozovatelů distribučních soustav a provozovatele přenosové soustavy (plynárenství, teplárenství apod.)
  • oblast provozování distribučních soustav
  • oblast provozování přenosové soustavy oblast ostatních činnosti sdružení a spolupráce se zájmovými korporacemi působícími v českém a zahraničním prostředí.
    Členy sdružení jsou provozovatelé regionálních distribučních soustav, ČEZ Distribuce, a.s., E.ON Distribuce a.s., PREdistribuce, a.s. a provozovatel přenosové soustavy ČR, ČEPS, a.s. Další informace najdete na
    www.csres.cz

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Martin Apko z ČEPS povede CAO (Central Allocation Office GmbH) (40x)
Martin Apko, ředitel sekce Energetický obchod společnosti ČEPS, a.s, odchází v těchto dnech řídit koordinovanou auk...