Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Projekty výroby energie v Číně využívají komplexní prostředí modelování pro BIM společnosti Bentley

Projekty výroby energie v Číně využívají komplexní prostředí modelování pro BIM společnosti Bentley

Publikováno: 6.3.2018
Rubrika: Zajímavosti

V posledních několika letech se komplexní modelovací prostředí společnosti Bentley používá v celé Číně pro co nejširší spektrum projektů výroby elektřiny včetně fosilních paliv, jaderných elektráren, vodních elektráren, přečerpávacích elektráren a větrných elektráren. Řešení společnosti Bentley umožňují čínským společnostem využít osvědčených postupů BIM u velkých a malých projektů, které se integrují do inženýrských oborů od projektu přes výstavbu po provoz. V letošním roce se máme tři finalisty soutěže o cenu Be Inspired, které jsou příkladem osvědčených postupů BIM pro projektování elektráren v Číně.

PROJEKT WUGACHONG RESERVOIR V REGIONU PU'AN PROVINCIE GUIZHOU (WUGACHONG WATER CONSERVANCY AND HYDROPOWER CO., LTD.)

Je to středně velký projekt vodní elektrárny, který využil namísto 2D AutoCADu nové 3D BIM s využitím celé sady aplikací Bentley a díky tomu představil 3D model elektrárny za pouhé dva měsíce. Bentley GEOPAK pomohl týmu rychle vyřešit komplexní problém s umístěním a úpravami lokality, což umožnilo snadno vymodelovat design klikaté rampy, která by se obtížně vizualizovala ve 2D. Díky aplikaci ProjectWise tým spolupracoval ve všech inženýrských oborech.

Pomocí Bentley LumenRT byla také vytvořena 3D videa, pomocí kterých byl zákazníkům názorně vysvětlen koncept stavby a která dále podpořila demonstrovat schopnosti organizace v rámci jiných projektů. Společnost Wugachong Water Conservancy and Hydropower Co., Ltd. nyní zavádí 3D BIM pomocí technologií společnosti Bentley v rámci dalších projektů v regionu a očekává, že u každého projektu ušetří 10 milionů CNY (1,5 milionu USD). Projekt nádrže Wugachong je typickým příkladem toho, jak malé inženýrské instituty rychle vyvíjejí nové dovednosti a radikálně mění způsoby dodávání projektů.

PŘEČERPÁVACÍ ELEKTRÁRNA QIONGZHONG

Výstavba vodní přečerpávací elektrárny Qiongzhong (PowerChina ZhongNan Engineering Corporation Limited) je příkladem toho, jak Čína směřuje k ekologičtější budoucnosti pomocí využití zásob vody, aby snížila svou závislost na uhlí. Ve své dokumentaci odeslané v rámci ocenění Be Inspired společnost uvedla: „Díky dokončení přečerpávací elektrárny Qiongzhong, jaderné elektrárny a zdrojů energie z obnovitelných zdrojů v provincii Hainan dosáhneme optimální alokace, zlepšíme míru využití a zdůrazníme obrovskou roli čisté energie při současných úsporách a snižování emisí a zajištění konzistentní síly, bezpečného, stabilního a ekonomického provozu systému.“ Přečerpávací elektrárna dodává až 600 megawattů do rozvodné soustavy a pomůže splnit špičkové požadavky pro rostoucí ekonomickou oblast Hainan.

Projekt se nachází na hornatém ostrově, který týmu postavil výzvy v oblasti strojírenství a logistiky výstavby. Tým využíval celou integrovanou sadu projektových aplikací Bentley 3D spolu s aplikací ProjectWise a zapojil všechny zúčastněné strany od koncepce k výstavbě, ušetřil 60 milionů CNY na realizačních nákladech a dokončil výstavbu o tři měsíce před plánovaným termínem. Tím společnost Zhong-Nan Engineering Corporation dosáhla rekordu jako nejrychlejšího projektu přečerpávacích elektráren v Číně.

Využitím Bentley GEOPAK se snížil objem výkopů a plnění o 30 procent, a ušetřilo se tak 42 milionů CNY. Pro hydraulické stroje a zařízení HVAC bylo 90 procent konstrukčních výkresů převzato přímo z 3D modelu, což zkrátilo dobu návrhu projektu o dva měsíce, co odpovídá úsporám přes 20 milionů CNY.

VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA MACHENG CAIJIAZHAI (HUBEI ELECTRIC POWER SURVEY AND DESIGN INSTITUTE)

Jde o 80megawattovou větrnou farmu, která poskytuje zelenou energii a podporuje rozvoj větrné energie v provincii Hubei a současně přispívá ke snížení ztrát energie přenosové soustavy Macheng. Projekt zahrnuje větrné generátory, stožáry, pylonové základny, sběrný okruh, návrh přístupových cest údržby a 110kV transformační stanici. Větrná elektrárna se nachází na hřebenech a horských vrcholcích v blízkosti města Futianhe a města Macheng City, které před řešitele kladly výzvy v podobě rozsáhlých horských topografických průzkumů, návrhu cesty vedoucí ke stanici a přepravu těžkého vybavení. K získání dat a snímků byly použity bezpilotní letouny, které umožnily vytvoření konceptu modelů 3D pro inženýry pomocí aplikací ContextCapture.

Model byl spojen s výsledky analýzy větrných zdrojů tak, aby bylo možné zvolit vhodná místa pro uspořádání větrných turbín a optimální trasu přístupové silnice, pro jejíž optimální návrh byla využita aplikace OpenRoads. Aplikace Bentley Substation a AECOsim Building Designer byly použity pro návrh a 3D digitální model transformační stanice. Aplikace ProjectWise byla použita pro spolupráci mezi všemi profesemi a pro správu všech vstupních a výstupních materiálů jakožto projektové dokumenty, dokumenty pro nákup materiálů a jejich dodávku v průběhu projektu. Aplikace společnosti Bentley ušetřily při projektování 50 člověkodnů, zkrátily dobu výstavby o 20 dnů a snížily náklady na realizaci projektu o 200 000 CNY.

ŘEKLI O APLIKACI BENTLEY

Zhihao Fu, ředitel centra pro aplikace technologií BIM, společnosti Wugachong Water Conservancy and Hydropower Co.: „Integrované aplikace pro projektování společnosti Bentley poskytují našim projektovým týmům jednotné standardy a jednotný formát výstupů. Každý obor nyní může výrazně zlepšit efektivitu návrhu díky výkonným softwarovým funkcím, možnostem přizpůsobení softwaru, funkcím detekce kolize a dalším funkcím, čímž se výrazně zvýší efektivita projektu.“

Mei Huang, hlavní inženýr elektromechanického návrhu projektu Hainan Qiongzhong Pumped Hydropower Station: „3D projekty postupně nahrazují tradiční 2D projekty. Díky aplikacím společnosti Bentley Hainan Qiongzhong Pumped Hydropower Station sestavila 2,53gigabitové 3D modely projektu. 3D model nám pomohl sestavit více než 1 000 inženýrských výkresů ve fázi výstavby, což zkrátilo dobu projektování o dva měsíce a snížilo chybovost návrhu o 90 procent. Prostřednictvím systému digitální realizace byly modely, výkresy a inženýrské informace dodávány bez problémů. Zúčastněné strany, včetně projektantů, konstruktérů, kontrolních organizací a vlastníků, používaly systém digitální realizace pro vedení výstavby na staveništi a k rychlému dotazování na veškeré technické informace, čímž se snížily chyby při zadávání údajů a z opomenutí.“

Pingzhong Ding, projektový manažer, Hubei Electric Power Survey and Design Institute: „Použili jsme hybridní model, který se skládal z modelování reality a 3D modelů transformační stanice a elektrárny, a zobrazili jsme konečné panorama. Ve spojení s rozkladem modelu na detaily a simulací výstavby a dopravy jsme umožnili vedoucímu týmu plně porozumět procesu výstavby celého projektu před jejím zahájením.“

A power generation project in China uses a comprehensive modeling environment for Bentley’s BIM
In the last few years, Bentley has been using a comprehensive modeling environment throughout China for the widest possible range of projects for power generation, including fossil fuels, nuclear power, hydroelectric power, pumped storage power plants, and wind farms. Bentley's solutions allow Chinese companies to take advantage of the best practices of its BIM for small and large projects that are integrated into engineering disciplines, from design to construction and operation. This year, we have three finalists for the Be Inspired Award, which are examples of the best practices of BIM for designing power plants in China.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Projekt nádrže Wugachong Reservoir s komplexním návrhem klikatých ramp. (Zdroj: Wugachong Water Conservancy and Hydropower Co.)Přečerpávací elektrárna Qiongzhong v hornaté lokalitě. (Zdroj: Zhongnan Engineering Corporation Limited, Powerchina Group)Víceoborový 3D model projektu přečerpávací elektrárny Qiongzhong (Zdroj: Zhongnan Engineering Corporation Limited, Powerchina Group)Větrná elektrárna Macheng Caijiazhai (Zdroj: Hubei Electric Power Survey and Design Institute)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (283x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (54x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (52x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...