Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Pro exportní financování je potřeba silnou banku

Pro exportní financování je potřeba silnou banku

Publikováno: 1.12.2016
Rubrika: Firemní zpravodajství

V článku je popsán aktuální stav v oblasti exportního financování. Autor se zaměřuje na teritoriální cíle, předměty vývozu a oblast financování. V závěru se pak zaměřuje na produkty a služby Raiffeisenbank, a.s., v oblasti exportního financování.

S ohledem na aktuální geopolitický vývoj zaznamenal obor exportního financování obecně významné změny. Ukazuje se, že se mění teritoriální cíle nejen českých exportérů. Původní dominantní poptávka po financování do zemí Společenství nezávislých států (především Ruské federace) se pomalu přesouvá do zemí Subsaharské Afriky, Blízkého východu nebo Balkánu.

Co se týče předmětu vývozu, zvyšuje se poptávka po zefektivňování a modernizaci energetických systémů. Důraz na použité technologie se promítl i do nového sektorového ujednání Konsensu OECD, který hraje podstatnou roli při státem podporovaném financování, k uhelným elektrárnám.

V oblasti financování jsme svědky nové situace, kterou s sebou přinášejí záporné či nulové úrokové sazby. Důsledkem jsou rekordně nízké ceny úvěrů v podobě nízkých úrokových sazeb, podporované i vysokou likviditou bank. To však bohužel neplatí o ceně pojištění exportních úvěrů ze strany největší tuzemské exportní pojišťovny EGAP, a.s. I proto se při profinancování exportních transakcí začíná ukazovat, že komerční pojištění by se do budoucna mohlo stát atraktivní alternativou ke státem podporovanému exportnímu financování.

Raiffeisenbank a.s., patřící do rakouské finanční skupiny působící v regionu střední a východní Evropy, nabízí kromě standardní škály bankovních služeb pro soukromé i firemní klienty také silný a profesionální tým v oblasti exportního financování. Jeho členové jsou připraveni pomoci s realizací podnikatelských aktivit na tuzemském i zahraničním trhu formou:

  • účelového financování výroby a pohledávek, určeného pro české dodavatele,
  • odběratelského úvěru pro zahraniční obchodní partnery,
  • odkupu pohledávek za tuzemským nebo zahraničním odběratelem.

To všechno jsou zajímavá témata, o kterých je možno se specialisty z oddělení Trade & Export Finance diskutovat například na stánku Raiffeisenbank během blížícího se Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Stánek společnosti Raiffeisenbank najdete v pavilonu Z, č. 001.

A strong bank is necessary for export financing.
This article describes the current situation in the field of export financing. The author focuses on territorial goals, export subjects, and the financing area. In the end, the author concentrates on the products and services of Raiffeisenbank, a.s. in the area of export financing.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Raiffeisenbank a.s.Hlavní budova Raiffeisenbank a.s. v Praze

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (60x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (58x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Předváděcí vůz ESAB opět vyjede na turné po České republice (36x)
Všichni zájemci mohou navštívit předváděcí vůz společnosti ESAB Vamberk, ve kterém bude možné se seznámit s novinkami a ...