Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Použitelnost úsporné duplexní oceli LDX 2101 v energetice

Použitelnost úsporné duplexní oceli LDX 2101 v energetice

Publikováno: 9.2.2010
Rubrika: Technologie, materiály

Růst mechanických vlastností a zvýšená odolnost pittingové korozi a koroznímu praskání duplexních ocelí byl důvodem vývoje úsporné verze feriticko austenitické oceli SAF typu 21-1. Současně s touto novou ocelí byly vyvinuty i odpovídající přídavné materiály a vhodné svařovací technologie. Práce shrnuje vliv ochranné atmosféry a svařovacího příkonu na kvalitu svarového spoje z hlediska mikrostrukturální analýzy a korozní odolnosti. Jsou diskutovány aplikační možnosti svařenců z této perspektivní oceli v energetice.

Byl studován vliv parametrů svařování TIG na mikrostrukturu a odolnosti proti bodové korozi u průvarů duplexní oceli LDX 2101, nového typu úsporné oceli, která u domácích tepelných výměníků nahrazuje klasickou 304L. Byla provedena makro a mikro analýza za cílem zjistit poměr austenitu a feritu a k určení dalších sekundárních fází. Ke studiu bodové koroze u základního materialu a návarů byla použita technika cyklické elektrochemické polarizace dle ASTM G61. K hodnocení korozního chování byl použit 3,5% roztok NaCl a zkouška elektrochemické anodické polarizace. Průvary s přídavkem dusíku v ochranném plynu vykázaly rovnoměrné rozložení struktury feritu a austenitu ve svarovém kovu a také vyšší odolnost proti bodové korozi. Základní materiál LDX 2101 vykazoval vyšší odolnost proti tomuto typu koroze než austenitická ocel AISI 304L.

Celý příspěvek Jiřího Janovce a Jana Marka z ČVUT Praha, který byl prezentován na 4. konferenci Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 13 až 15. října 2009 v Srní je ke stažení ve formátu PDF.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (43x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (41x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (36x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...