Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Pojištění Single Risk pro dodavatele projektů, technologických celků a strojních zařízení

Pojištění Single Risk pro dodavatele projektů, technologických celků a strojních zařízení

Publikováno: 1.12.2016
Rubrika: Firemní zpravodajství

Pojištění jednotlivých kontraktů bylo ještě donedávna doménou státních agentur na podporu exportu, ale v posledních letech čím dál víc přechází tato služba pro exportéry na komerční pojišťovny. Důvodů je několik. Za prvé jde o regulatoriku, jaké země smějí státní agentury podporovat a kolik procent tuzemské výroby musí projekt obsahovat. Dále je to častá neflexibilita a pomalost vládních institucí v rozhodování a schopnost kopírovat dynamiku podnikatelského sektoru. Velmi důležitým aspektem pro rozvoj tohoto pojištění (dále: single risk pojištění) bylo rozhodnutí bank akceptovat komerční pojišťovny s vysokým externím ratingem.

Single risk pojištění je alternativou k zajištění kontraktu bankovní zárukou, protože ne všichni odběratelé, resp. investoři jsou ochotni takové zajištění poskytnout. Vede je k tomu jejich vysoký kredit, zvyklosti v dané zemi a také skutečnost, že jsou to oni, kdo musí požádat banku o vystavení záruky, což znamená administrativní zátěž a utilizaci volného limitu schváleného bankou. Tímto nástrojem se pojišťují dodávky celých kontraktů, tzn. není kryta pouze finální část spojená s rizikem neplacení, ale celá délka kontraktu od jeho podpisu. Dodavatel má tedy jistotu, že v případě poruchy kontraktu dostane odškodněny náklady zapojené do projektu; dále pak je chráněn proti politickému riziku, riziku zneužití pojistných bondů či záruk a proti riziku transferu. V případě, že dodavatel má v zemi exportu svoji dceřinou společnost, se lze například pojistit i proti riziku zákazu výplaty dividendy, proti riziku znárodnění a podobně. Nejčastější délka pojistných smluv se pohybuje v rozmezí 3 až 5 let (tenor); maximální délka rizika převzatá komerčními pojišťovnami (tzn. bez dodatečných státních záruk) je 8 let.

COFACE, jako mezinárodní pojišťovna, má s tímto typem pojištění více než 70leté zkušenosti, protože vznikla v roce 1946 jako specializovaná státní agentura na podporu francouzského exportu. Postupem času se zprivatizovala. Dnes jsou její akcie obchodovány na francouzské burze Euronext. V oblasti single risk pojištění má dlouhodobé zkušenosti z projektů výstavby sítí infrastruktury, továren či dodávek velkých technologických celků na všech kontinentech. Disponuje experty na daná odvětví. Obrovskou výhodou pro klienty znamená schopnost vystavit indikativní nabídku v rámci 48 hodin, samozřejmě pokud je odběratel, resp. investor identifikovatelný a jsou k dispozici aktuální finanční výkazy. 

Zásadním předpokladem úspěchu je kontaktovat pojišťovnu v dostatečném předstihu před uzavřením obchodního kontraktu. Dodavatel tak získává informace o možnosti pojištění, podmínkách a zároveň předkládá pojišťovně i návrh obchodní části kontraktu, která jej posuzuje z hlediska akceptace. Při posuzování analyzuje pojišťovna jak bonitu odběratele pro obvykle delší riziko, tak i průběh kontraktu,  jeho milníků, analyzuje jakým způsobem je obchod strukturován. Dále se pojišťovna zajímá o zkušenosti dodavatele v dané zemi a jestli již má s konkrétním odběratelem obchodní zkušenost. Následně probíhá diskuse nad jednotlivými typy rizik a způsobem jejich ošetření.

Jak již bylo popsáno, tak stěžejní pro úspěšné uzavření pojistné smlouvy je dlouhodobá stabilita odběratele. V případě, že se jedná o odběratele s kapitálovou účastí státu, tak bere pojišťovna v potaz i význam sektoru dodávky pro danou zemi. Dalším parametrem je délka rizika ve vztahu k politické stabilitě konkrétní země. Je třeba zdůraznit, že pojišťovna musí brát v potaz i velikost a kapitálovou sílu dodavatele. Velmi často se totiž stává, že dodavatel velikostně vůbec neodpovídá rozsahu kontraktu a je zde riziko neplnění z jeho strany, což velmi často kulminuje v neplacení a spory ze strany odběratele. Je tedy patrné, že akceptačním sítem pojišťovny neprojde každý. Proto je důležité oslovit pojišťovnu při samém začátku jednání o případném kontraktu, podobně jako je tomu při jednání o financování s bankami.

Mezi dodavatelem a pojišťovnou je uzavírána pojistná smlouva, a protože jde o pojištění jednotlivého kontraktu, který je obvykle navázaný na financování, musí být limit nezrušitelný. Jedině tak představuje jednoznačné a nezpochybnitelné jištění (kolaterál) pro banky.

V České republice poskytuje COFACE single risk pojištění poměrně krátce, protože banky donedávna měly problém s akceptací jiných než státních pojišťoven, resp. agentur. Smlouva je postavena na anglickém právu, protože právě Velká Británie představuje v pojišťovnictví naprostou světovou špičku, podpořenou dvěstěletou praxí a tradicí. Z tohoto důvodu jsou podmínky a textace smlouvy velmi dobře čitelné a akceptovatelné jak pro společnosti, tak pro banky, které jsou velmi často iniciátorem poptávek. COFACE také velmi často spolupracuje s vládními pojišťovnami při kombinaci pokrytí rizika od schopnosti nakoupit a vyrobit po pokrytí rizika neplacení. Vládní agentury, jak již bylo popsáno výše, podléhají regulaci a nemohou poskytovat státem podporované pojištění - např. do zemí OECD.

Pojistné za krytí rizik je vyjádřeno roční pojistnou sazbou a obvykle se u smluv od 2 do 3 let s dobrým teritoriálním rizikem pohybuje pod jedním procentem p. a. z objemu rizika. V porovnání se zajištěním prostřednictvím akreditivů je cena podstatně nižší.

Nejčastějšími zájemci o tuto formu spolupráce jsou výrobci strojů, technologických celků, a to jak v pozici generálních dodavatelů, tak i subdodavatelů. Struktura českého průmyslu nabízí pojišťovně COFACE velmi zajímavý potenciál.

Single Risk insurance for suppliers of projects, technological units and machineries
Until recent years, insurance of individual contracts had been the domain of governmental agencies supporting export, however, over the past few years this service for exporters has been passed to commercial insurance companies. There are several reasons. First, it is about the regulatory issues, which countries the state agencies are allowed to support and what percentage of domestic production the project must comprise. Then it is the common non-flexibility and sluggishness of governmental institutions in terms of decision making and the ability to copy the dynamics of the business sectors. A very important aspect for the development of this insurance (Single Risk Insurance) was the decision of banks to accept commercial insurance companies with a high external rating.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Ing. Pavel SchweinerV oblasti single risk pojištění má Coface dlouhodobé zkušenosti z projektů výstavby sítí infrastruktury, továren či dodávek velkých technologických celků na všech kontinentechČastými zájemci o tuto formu spolupráce jsou výrobci strojů – ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (48x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Sledujte vysílání z Mezinárodního veletrhu v Brně (34x)
Sledujte živé vstupy z průběhu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně - odkaz zde...