Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Plzeňský výzkumák je již 110 let na špici

Plzeňský výzkumák je již 110 let na špici

Publikováno: 25.6.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Na slavnostním setkání v Plzni si ve čtvrtek 25. května 2017 Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (VZÚ Plzeň) připomíná už 110 let od svého založení. Výzkumák nabízí služby a výrobky uplatňované doslova u výroby od kanónů, přes motorová vozidla až po jadernou energetiku. Jedná se přitom o moderní technologie pro 21. století.

Nepřerušenou historií, kterou se může pochlubit jen málo výzkumných ústavů, má dnešní Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (VZÚ Plzeň). Její základy byly položeny v roce 1907, kdy vznikem výzkumného ústavu ŠKODA byly vybudovány na tehdejší dobu převratné moderní chemické, metalografické a mechanické laboratoře. VZÚ Plzeň si tak letos připomíná už 110 let od svého založení.


Najdete v této zemi jen málo výzkumných ústavů, které byly založeny ještě za Rakousko–Uherska, rozvíjely se v samostatném Československu a fungují bez přerušení kontinuity dodnes. Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. se takovou historií pochlubit může. Jeho základy byly položeny v roce 1907, kdy vznikem výzkumného ústavu ŠKODA byly vybudovány na tehdejší dobu převratné moderní chemické, metalografické a mechanické laboratoře. Na počátku byly spojeny převážně s hutní a zbrojní výrobou, ale postupně rozšiřovaly svoji působnost, jak se měnil program plzeňské Škodovky, i na dopravní techniku a speciální materiálové projekty.

Současnost

Společnost VZÚ Plzeň se dnes věnuje především výzkumu, vývoji a akreditovanému zkušebnictví. Mezi nejdůležitější činnosti patří: výzkum a zkoušky zaměřené na zvyšování provozní spolehlivosti a životnosti energetických zařízení, komplexní řešení problémů spojených s testováním silničních a kolejových vozidel, výpočty v oblasti pevnosti, dynamiky, únavového poškození, aerodynamiky a termomechaniky.

V neposlední řadě potom výzkumu a vývoji žárových nástřiků pro prvovýrobu i renovace včetně jejich průmyslových aplikací a také kalibraci měřidel.

VZÚ Plzeň vlastní řadu certifikátů a osvědčení dokladujících splnění požadavků norem na systém managementu kvality. Již od roku 1993 jsou vybrané laboratoře společnosti akreditovány Českým institutem pro akreditaci. V současné době jsou všechny laboratoře akreditovány podle normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2005. Dalším osvědčením je certifikát systému managementu kvality podle ČSN EN ISO 9001:2009. To zajišťuje vysokou a stálou kvalitu všech poskytovaných služeb, což předurčuje společnost jako vyhledávaného obchodního partnera.

Projekty na třech kontinentech

Mezi nejdůležitější činnosti společnosti patří výzkum a zkoušky zaměřené na zvyšování provozní spolehlivosti a životnosti energetických zařízení. Podílela se tak na zajišťování výměny rotorů na jaderné elektrárně Temelín, kde VZÚ Plzeň zodpovídal za vyvážení stroje. Důležité bylo získání patentu č. 305 615 na metodiku sledování a vyhodnocování bezpečného provozování turbinových lopatek a opakované zadání zpracovat životnostní zkoušky turbín pro firmu Babcock Borsig Services Arabia v Saudské Arábii.

Další významnou oblastí působení je komplexní řešení problémů spojených s testováním silničních a kolejových vozidel. Například zakázku pro San Francisko získal VZÚ Plzeň díky úspěšné realizaci projektů pro další americká města Detroit či Dayton. Důraz na nejrůznější homologace kolejových vozidel však kladou především předpisy Evropské unie. Zakázky z členských zemí EU tvoří cca 60 %. Testování podvozků si uVZÚ Plzeň objednali výrobci dopravních systémů pro Helsinky, Rigu, Paříž, Graz, Linec, Veronu, Cagliari, Petrohrad, Poprad, Bratislavu či Vratislav. Samozřejmostí je testování pro města i výrobce z České republiky.

Víc než jenom firma

Důležité je pro VZÚ Plzeň zapojení do projektů Technologické Agentury ČR (TAČR) nebo Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Například centrum kompetence „Centrum výzkumu a experimentálního vývoje spolehlivé energetiky“, kde je VZÚ Plzeň hlavním řešitelem, bylo klasifikováno s výsledkem „excelentní“. Podle zástupců TAČR patří projekt, i z pohledu mezinárodních posuzovatelů, mezi vůbec nejlépe hodnocené. Společnost se rovněž věnuje edukativní činnosti. Ať už je to spolupráce se Západočeskou Univerzitou v Plzni nebo pravidelné pořádání konference „Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách“, konané vždy v Srní na Šumavě. V roce 2017 se uskuteční již 12. ročník.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Václav Liška zahajuje oslavy 110 let Oslavy výročí založení VZÚ Plzeň se konaly v nádherných prostorách secesního sálu plzeňského PrazdrojeZkouška nízkocyklové únavy za zvýšené teplotyŽárový nástřik technologií HVOF TAFA JP-5000Testování podvozkůDynamická zkušebnaHistorický pohled na budovu VZÚ Plzeň

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...