Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Plzeňské teplárně klesne zisk o čtvrtinu, teplo zdraží minimálně

Plzeňské teplárně klesne zisk o čtvrtinu, teplo zdraží minimálně

Publikováno: 9.12.2010
Rubrika: Firemní zpravodajství

Plzeň 8. prosince (ČTK) - Výrazný pokles cen prodávané elektrické energie sníží letošní hrubý zisk Plzeňské teplárenské, největšího zdroje tepla na západě Čech. Z loňských 738 milionů korun klesne zhruba na 560 milionů Kč. Vzhledem ke zhruba polovičním cenám regulační elektřiny na příští rok očekáváme v roce 2011 další pokles hrubého zisku na 428 milionů korun, řekl ČTK Tomáš Drápela, generální ředitel městské teplárny, která jako výrobce elektřiny, tepla, chladu a vody spravuje ještě obří skládku komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně.

Firma přesto v příštím roce zdraží teplo "jen" o 2,5 procenta na 357 korun za gigajoule bez DPH, letos firma zvýšila cenu tepla pouze o jedno procento. "Přestože uhlí podražilo o více než sedm procent, cenu tepla zvyšujeme pouze o úroveň inflace. Firma je stále natolik silná a zisková, že si může dovolit nepromítnout do cen veškeré nárůsty vstupů," dodal. Podle ředitele je to jediná cesta, aby se k plzeňskému centrálnímu zdroji tepla zákazníci připojovali a neodpojovali se.
Cena tepla v Plzni je podle Drápely po opatovické elektrárně nejnižší z velkých zdrojů v ČR. Podle předpokladů podniku bude od ledna stát teplo v Karlových Varech a Klatovech 500 Kč/GJ, v Rokycanech 550 Kč, v Tachově 616 korun a v Domažlicích 620 korun za gigajoule.
Podnik letos plánuje tržby 2,35 miliardy korun, což bude podle Drápely oproti loňsku zhruba o 100 milionů Kč více. Zajistil to zejména nově budovaný blok na výrobu energie z biomasy, který teplárna uvedla do plného provozu letos v červnu, dodal. Také díky němu plánuje teplárna příští rok utržit 2,47 miliardy korun. Nový blok za necelou miliardu korun má letos spálit 230.000 tun biomasy a příští rok už má nasmlouváno tohoto paliva přes 360.000 tun a nahradí jím téměř polovinu potřeb sokolovského uhlí.
"Zelený kotel by měl pomoci udržet cenu tepla v Plzni," dodal. Už letos vyrobí teplárna téměř 40 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů, což je pětinásobek oproti závazku ČR Evropské unii, který by se měl splnit do konce letošního roku. Příští rok už firma dosáhne 50 procent.
K diverzifikaci zdrojů energie má přispět kromě zeleného kotle také plánovaná stavba spalovny komunálního odpadu, která by měla stát v Chotíkově u Plzně v roce 2015.
Podnik letos plánuje investice 650 milionů korun, z nichž šel hlavní podíl do kotle na biomasu. Příští rok by měla být suma o 80 milionů Kč nižší. Stále však chceme držet objem zhruba 200 milionů korun do nových přípojek, tedy rozvoje horkovodů, dodal ředitel. Díky tomu firma v minulých letech držela stejný prodej tepla. Letos se podruhé za sebou v jednotkách procent propadl, protože tempo zateplování, zejména na sídlištích, je v krajském městě vysoké.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (55x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (54x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
Americký jaderný dozor udělil licenci reaktoru AP1000 od Westinghouse (52x)
Společnost Westinghouse Electric Company získala od americké komise pro regulaci jaderných zdrojů pro svůj tlakovodní re...