Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Plynovod South Stream se hýbe vpřed

Plynovod South Stream se hýbe vpřed

Publikováno: 10.12.2012
Rubrika: Plynárenství, Tiskové zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin slavnostně zahájil výstavbu projektu South Stream v Anapě.

Klíčová slova: South Stream, výstavba

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zahájil výstavbu plynovodu South Stream, a to symbolickým svařením první část potrubí plynovodu v poblíž Anapy na ruském pobřeží Černého moře.
Akce pojmenovaná „South Stream - svařování partnerství“, vyzdvihla rusko - evropskou spolupráci, která tvoří základ projektu a slavnostně zahájila jeho realizaci. V minulých měsících byly přijata klíčová rozhodnutí pro podmořskou i pevninskou část projektu, v listopadu 2012 bylo přijato finální investiční rozhodnutí a byly založeny společné podniky pro výstavbu jednotlivých částí projektu.
Ruský prezident Vladimir Putin při této příležitosti uvedl, že jde o velmi důležitou událost jak pro Rusko, tak pro Evropu a poděkoval a zároveň poblahopřál všem partnerům projektu. Poznamenal, že plynovod bude budován v souladu s přísnými standardy ochrany životního prostředí.
Akce se dále zúčastnil ruský ministr energetiky Alexander Novak, turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů Taner Yıldız, bulharská ministryně místního rozvoje a veřejných prací Lilyana Pavlova Nikolova, maďarská ministryně národního rozvoje Zsuzsa Németh, srbská ministryně energetiky, rozvoje a ochrany životního prostředí Zorana Mihajlović, slovinský ministr infrastruktury a územního rozvoje Zvonko Černač a místopředseda makedonské vlády a ministr financí Zoran Stavreski.

První plyn v roce 2015
Generální ředitel společnosti South Stream Transport B.V. Marcel Kramer zdůraznil podstatu spolupráce: “V minulých měsících se naši akcionáři rozhodli přijmout konečné investiční rozhodnutí pro podmořskou část plynovodu South Stream a potvrdili tak náš cíl přepravit první plyn do konce roku 2015. V dobách ekonomické nejistoty jde o významnou investici do spolehlivých dodávek čisté energie a do evropské ekonomiky. Přinese novou do Evropy energii v každém slova smyslu
Alexej Miller, předseda řídícího výboru Gazpromu uvedl: “Zahájení výstavby plynovodu South Stream je skutečně historickým momentem. Projekt vyjadřuje záměr Ruska a zemí jižní a středí Evropy posílit partnerství v energetice a vytvořit nový spolehlivý systém pro dodávky ruského plynu evropským odběratelům. South Stream je rozsáhlý infrastrukturní projekt, který dá silný impuls ekonomikám zúčastněných zemí."

Plynovod South Stream se skládá z několika sekcí a překonává celkovou vzdálenost 2300 km. Bude dopravovat zemní plyn přímo z Ruska do zemí střední a jihovýchodní Evropy. Podmořská část dlouhá 925 km bude začínat na ruském pobřeží Černého moře v oblasti Anapy, protne tureckou ekonomickou zónu v Černém moři a vynoří se na bulharském pobřeží poblíž Varny.

Notes to editors:
The South Stream Pipeline Project through the Black Sea (the “Project”) is the offshore component of the South Stream Pipeline System which will increase direct supply of natural gas from Russia to Central and South-Eastern Europe as it creates a new supply route and provides additional capacity. The Project will contribute to European energy security in a safe, reliable and environmentally responsible way and will help the EU member states meet their CO2 reduction targets. The South Stream Offshore Pipeline will have a length of approximately 925 km. It will connect the world’s largest natural gas reserves in Russia with consumers in the European Union. The South Stream Offshore Pipeline will originate on the Russian Black Sea shore in the area of Anapa, cross the Turkish Exclusive Economic Zone in the Black Sea and land on the Bulgarian coast near Varna. Commercial operations are scheduled to start by the end of 2015. When fully operational, the South Stream Offshore Pipeline will consist of four pipeline strings and reach an annual capacity of 63 billion cubic metres.

South Stream Transport B.V.is an international joint venture established for the planning, construction and subsequent operation of the offshore gas pipeline through the Black Sea. The Russian company OAO Gazprom holds a 50% stake in the joint venture. The Italian company EniS.p.A. has a 20% stake. The French energy company EDF and the German company Wintershall Holding GmbH (BASF Group) each hold 15%.

For further information, please visit: www.south-stream-offshore.com.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (57x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (38x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (35x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...