Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Perspektivní nízkolegované a feritické Cr oceli pro jednotky velkých výkonů

Perspektivní nízkolegované a feritické Cr oceli pro jednotky velkých výkonů

Publikováno: 13.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:46
Rubrika: Technologie, materiály

Výzkum a vývoj nízkolegovaných CrMo/CrMoV a feritických Cr žárupevných ocelí určených pro dlouhodobou expozici za vysokých teplot do 600°C. Zpevnění tuhého roztoku a precipitační zpevnění struktury a jejich vliv na pevnost při tečení. Příznivý vliv optimálního obsahu Mo na zpevnění tuhého roztoku. Vliv částic sekundárních fází o nanometrické velikosti vyloučených ve struktuře na krátkodobé mechanické vlastnosti a žárupevnost. Strukturní stabilita karbidů, karbonitridů a nitridů legujících prvků ( V, Mo,Cr,Nb) během dlouhodobé expozice při pracovních teplotách. Vliv vyššího obsahu dusíku na creepovou pevnost feritických 9% Cr ocelí.
 

Výkon tepelných bloků je možno zlepšit cestou zvýšení teploty anebo zvýšením tlaku páry.Tyto požadavky následně vedly k vývoji řady žárupevných a korozivzdorných ocelí. Cílený vývoj nízkolegovaných ocelí pro zvýšené teploty byl zahájen časně po 1. světové válce, kdy byly vyvinuty oceli s nízkými obsahy Mo a Cr [1;2;3]. Bylo zjištěno, že zvýšení obsahu Mo v oceli zvyšuje creepovou odolnost, zvýšení obsahu Cr zvyšuje odolnost proti korozi. S ohledem na tyto zkušenosti byly první nízkolegované oceli vyráběny s nízkými obsahy Mo nebo Cr. Již před 2. světovou válkou byly vyvinuty nízkolegovaná ocel na bázi 2,25% Cr – 1%Mo a feritická 9% Cr – Mo ocel.

PRECIPITAČNÍ ZPEVNĚNÍ STRUKTURY
Příznivý vliv vanadu v nízkolegované oceli na její žárupevnost byl zjištěn později než v případě molybdenu [4;6;7;8]. Vanadem legovaná ocel typu 0.5% Cr-0.5% Mo-0.3%V byla původně použita v Anglii. Parovody i přehřívákové trubky z této oceli byly v elektrárně instalovány ještě před rokem 1940. Bylo zjištěno, že výrazné zlepšení creepové odolnosti u této oceli je způsobeno precipitačním zpevněním částicemi karbidu vanadu V4C3. Přitom precipitační zpevnění závisí na vzájemné vzdálenosti částic (IPS) - ℓ - která je dána jejich velikostí d a počtem Nv v jednotkovém objemu. Výpočet vzdálenosti je možno provést podle rovnice (1)

ℓ = ½ (NV • d) - d √⅔             (1)

Přitom snížení vzdálenosti ℓ vede ke zvýšení jak meze kluzu za normální teploty, tak ke zvýšení meze pevnosti při tečení (obr.1; 2). Zároveň se snižuje rychlost creepové deformace (obr. 3)


Obr. 1 Závislost meze kluzu
Obr. 2 Vliv vzdálenosti částic M23C6 na žárupevnost 9% Cr - 1% Mo Oceli

V případě, že v oceli přispívají na precipitační zpevnění částice dvou, co do velikosti odlišných fází (např. Mo2C a Cr7C3 v oceli 2.25 Cr – 1 Mo, podobně jako v případě oceli 9 Cr 1 Mo 0.3 V 0.003 N – částice M23C6 a VN), je žárupevnost ovlivněna tzv. efektivní vzájemnou vzdáleností ℓeff , která může být stanovena podle vztahu (2)

 1  = 1 +       (2)
eff    ℓe   ℓs

Zde ℓs znamená IPS malých částic (VN v Cr ocelích s volným dusíkem, V4C3 a Mo2C u nízkolegovaných ocelí) a ℓe znamená IPS velkých částic (M23C6 u Cr ocelí a Cr7C3 u nízkolegovaných ocelí). Přitom volný dusík je část dusíku v oceli, která není vázána na Al nebo Ti.
Histogram vytvrzujících částic V4C3 , které jsou přítomny ve struktuře nízkolegovaných CrMoV ocelí je uveden na obr. 4, obdobně jsou na obr.5 uvedeny příklady rozložení velikosti částic VN a M23C6 v Cr feritických ocelích. V obou typech ocelí jsou nano částice o střední velikosti okolo 50 nm zdrojem vysoké žárupevnosti.


Obr. 3 Vliv vzdálenosti částic M23C6 na rychlost tečení 9% Cr ocelí při 100 Mpa
Obr. 4 Histogram částic V4C3 u oceli 0.5 Cr -0.5 Mo-0.3 V po expozici 650 h   

ZPEVNĚNÍ TUHÉHO ROZTOKU
Bylo zjištěno, že creepová odolnost se zvyšuje vlivem části obsahu Mo v oceli, která zůstává rozpuštěna v tuhém roztoku. Z těchto důvodů je další zvyšování obsahu Mo v oceli nad limit rozpustnosti zbytečné, navíc může vést k tvorbě dalších karbidických fází s nízkou rozměrovou stabilitou (např. M6C) – degradujících rozpouštěním příznivou disperzi typu V4C3 resp. VCN. Obsahuje-li ocel wolfram je zpevnění tuhého roztoku závislé na Mo ekvivalentu Moeq [5] ;

Moeq = Mo + 0,5 W       (3)


Obr. 5 Histogram částic VN ((dø = 46 nm) a M23C6 (dø = 323 nm) v modifikovaných Cr ocelích na bázi 9% Cr 1 Mo,V, Nb, N

Vliv obsahu Mo na rychlost tečení u nízkolegované CrMoV oceli patrný z obr. 6 ukazuje, že rychlost tečení se snižuje pouze do obsahu 0.5% Mo , čemuž odpovídá i růst creepové pevnosti uvedený na Obr. 7.
Dlouhodobé testy žárupevnosti provedené u 9% Cr oceli modifikované Mo v rozmezí 0.57 až 2.6 % Mo potvrdily příznivý vliv legování molybdenem rovněž u těchto typů ocelí. Analýzy vycházející z experimentů dosahujících téměř 105 zkušebních hodin vedly k závěru , že creepová pevnost při 600°C a časech 105 hodin se významně zvyšuje při legování přibližně do obsahu 1% Mo. (Obr.8)
Z těcho výsledků vyplývá, že úsilí zvýšit creepovou odolnost způsobem dalšího zvyšování obsahů Mo a W nad uvedené limity bude neúspěšné jak u nízkolegovaných, tak u modifikovaných feritických Cr ocelí (Obr. 7,8).
Nejvýraznější zlepšení žárupevnosti u 9% a 12% Cr ocelí bylo pozorováno při legování dusíkem. Bylo zjištěno, že mez pevnosti při tečení u těchto ocelí závisí na obsahu volného dusíku. Jde o část dusíku , který není vázán na Al , Ti nebo Nb a nabývá formy částic nitridu vanadu VN (Obr. 9).


Obr. 6 Vliv obsahu Mo na rychlost tečení nízkolegované oceli 0.12%C -0.5%Cr -0.3%V
Obr. 7 Vliv obsahu Mo na creepovou pevnost CrMoV ocelí trubek a výrobků s obsahy do 0.18 resp. 0.3%C


Obr. 8 Závislost creepové pevnosti na obsahu Mo V 9% Cr ocelích


Obr. 9 Závislost meze pevnosti při tečení při 6000C/105 na obsahu dostupného dusíku NAV u různých typů chromových modifikovaných Cr ocelích

Při respektování provedených analýz je zlepšení creepové odolnosti feritických ocelí dáno zvýšením úrovně precipitačního zpevnění nanočásticemi typu V4C3 nebo VCN u nízkolegovaných ocelí, nebo VN v modifikovaných Cr ocelích.

ZÁVĚR

  • Precipitační zpevnění dané stabilními částicemi je velmi důležitá cesta ke zlepšení creepové odolnosti u obou druhů studovaných ocelí.
  • Není důvod ke zvyšování obsahů Mo anebo W nad limity jejich rozpustnosti, které jsou okolo 0.5% Mo v nízkolegovaných ocelích a okolo 1% Mo u modifikovaných Cr ocelí.
  • Výše uvedené poznatky potvrzují význam optimálního legování i technologického zpracování k dosažení vysoké žárupevnosti u studovaných typů špičkových žárupevných ocelí, jejichž použití se předpokládá při revitalizaci a modernizaci české tepelné energetiky.

Literatura :

  1. Körber, P., Pomp, A., Mitteilungen aus dem Kaiser – Wilhelm Institute für Eisen- forschung, Vol. 13, 1931, p. 223
  2. Glen, J., JISI, Vol. 158, 1948, p. 37
  3. Foldyna, V., and Purmenský, J., Czech Journal of Physics, Vol. 39, 1989, p. 1133
  4. Foldyna, V., Creep of Low Alloy and Modified Chromium Steels. DrSc thesis IPM, Brno, January 1988
  5. Purmenský, J., Foldyna, V., Kuboň, Z., Report of the 123rd Committee on Heat-resisting Materials and Alloys. Japan Society for Promotion of Science, Vol. 44 (2003), No. 3, p. 315
  6. Kuboň, Z., Precipitation of secondary phases and their influence on creep resistance of modified chromium steels. PhD. thesis VŠB TU Ostrava Czech Republic, 1998
  7. Purmenský, J., Foldyna, V., Kuboň, Z. in Proc. Int. Conf. CFEMS – 8, Ed. T. Sakuma and K. Yagi.
    Trans Tech Publications Tsukuba City Nov.1999

Tento příspěvek byl prezentován na konferenci  Kotle a energetická zařízení  2007.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (45x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Svařování komponent jaderných elektráren (45x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (41x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...