Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Palivo pro reaktory VVER 440 se neustále zdokonaluje

Palivo pro reaktory VVER 440 se neustále zdokonaluje

Publikováno: 27.6.2013
Rubrika: Jaderné palivo, Lidé-Věci-Události

Ve dnech 25. a 26. června proběhl v Brně tradiční česko-slovensko-ruský seminář zaměřený na výrobu, zkušenosti s provozem a perspektivní vývoj jaderného paliva pro reaktory VVER 440. Semináře se zúčastnilo na 50 odborníků z výrobních závodů, výzkumných ústavů i firem provozujících jaderné elektrárny.

Klíčová slova: jaderné palivo, reaktor VVER

Odborníci se zabývali mimo jiné technickými parametry nového uran-gadoliniového paliva s obohacením 4, 87 %, které ruský výrobce TVEL testuje na Kolské jaderné elektrárně. Výhledově by měl TVEL modernizované palivo s obohacením 4,75 % začít dodávat do Jaderné elektrárny Dukovany. Toto palivo je vyvíjeno i ve spolupráci s českými společnostmi ČEZ, a.s., a Škoda JS, a.s. „V průběhu roku 2014 shromáždíme i veškerou potřebnou dokumentaci a spolu s ČEZ ji předložíme Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost,“ říká vedoucí projektu vývoje a dodávek jaderného paliva pro reaktory VVER 440 společnosti TVEL Jurij Kukuškin. Palivo se stejným obohacením jako na Kolské jaderné elektrárně, ale předchozí konstrukční generace, se již zaváží i ve slovenských jaderných elektrárnách Mochovce a Bohunice. Provozní zkušenosti ze Slovenska jsou velmi cenným zdrojem informací.
Modernizace paliva pro VVER 440 byla jedním z klíčových faktorů, které umožnily zvýšení výkonu každého z dukovanských bloků na 500 MW. Díky vzájemné spolupráci palivových odborníků z ČEZ a TVEL se v Dukovanech rovněž podařilo postupně přejít z tříletého palivového cyklu na pětiletý. Experti nyní diskutují o možnosti dalšího prodloužení až na šestiletý cyklus. To by přineslo významné úspory.
Část semináře byla věnována výměně nejnovějších poznatků z oblasti výzkumu a vývoje technologie paliva pro reaktory typu VVER, na kterém se podílí společnost ALVEL, či novinkám oblasti organizace přeprav jaderného paliva, zajišťovaných společností DMS s.r.o. patřící do Skupiny ALTA. Další ročník tohoto semináře proběhne za dva roky na Slovensku.

Účastníci konference:
Rusko: palivová společnost TVEL, výrobní závod MSZ, OKB Gidropress, Kurčatovský institut, Výzkumný ústav VNIINM Bočvara.
Česká republika: ALTA, ČEZ, ŠKODA JS, ÚJP Praha, ÚJV Řež, ALVEL, Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).
Slovensko: Slovenské elektrárne, a.s., VÚJE, Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD).

Základní informace o ALVEL:
Společný česko-ruský podnik ALVEL vznikl koncem roku 2011 jako logické pokračování dlouhodobé spolupráce české firmy ALTA Invest, a.s., a ruské palivové společnosti JSC TVEL, patřící do státního konsorcia jaderných firem Rosatom. Zakládací listiny ALVEL byly podepsány 8. prosince 2011 u příležitosti návštěvy prezidenta Ruské federace Dmitrije Medveděva v České republice. Společnost vede tříčlenné česko-ruské představenstvo v čele s Vladimírem Plašilem, výkonným ředitelem je Josef Běláč.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (80x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...