Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ohlédnutí za konferencí ÚDRŽBA 2018, která proběhla 24. a 25. 10. 2018 na zámku AV ČR v Liblicích

Ohlédnutí za konferencí ÚDRŽBA 2018, která proběhla 24. a 25. 10. 2018 na zámku AV ČR v Liblicích

Publikováno: 5.12.2018
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Dvoudenní konference ÚDRŽBA 2018 se zúčastnilo rekordních 142 účastníků, z toho bylo 30 přednášejících a 15 vystavovatelů. Vystavovatelé předvedli exponáty jak pro oblast managementu údržby, zejména v oblasti IT, tak i pro inženýrství údržby v oboru diagnostických přístrojů a metod. Mimo údržbu byla zajímavá výstava svahové sekačky SPIDER. Motto konference – „Management a inženýrství Údržby 4.0 výrobních a podpůrných zařízení,“ se podařilo dobře naplnit.

Konferenci zahájil Ing. Jan Hroch, který přivítal účastníky a upřesnil organizační záležitosti konference. Jeho zásluhou proběhla konference hladce a bez problémů, za což mu předseda ČSPÚ děkuje.

Před vlastním odborným průběhem konference předsednictvo ČSPÚ ocenilo čtyři nejlepší závěrečné práce z kurzu Manažera údržby (MÚ). Oceněni byli tito absolventi kurzu MÚ: Jiří Filjač, Continental Automotive, Ing. Miroslav KOPRNA, PhD. Slovnaft a.s., Ing. Michal Míka, ČEZ, a.s.
a Ing. Jan Vavrek, Steelcase Czech Republic s.r.o. 

Letos jsme vyslechli zajímavý úvodník konference od Ing. Jiřího Holoubka ze Svazu průmyslu k problematice Průmysl 4.0 v České republice po třech letech jeho zavádění, v němž přiblížil velmi objektivně současnou realitu implementace této výzvy.

Aktivity Evropské federace národních společností údržby (EFNMS) a novinky v činnosti EFNMS popsali doc.Grenčík z TU Žilina aDr. Hladík, zástupce ČSPÚ v EFNMS.

Z oblasti managementu údržby jsme vyslechli příspěvky Postavení a podoba servisu v moderním průmyslu od Jaroslava Bialka ze společnosti ABB, Zlepšování managementu údržby z pohledu moderních technologií a s nadstavbou benchmarkingu od Ing. Korčákové z dataPartnera s.r.o., nositele projektu Informační systém řízení údržby s nadstavbou benchmarkingu a s přihlédnutím k výzvě Průmysl 4.0. Na tento příspěvek navázali prof. Legát a doc. Aleš s tématem Práce s kvantitativními indikátory benchmarkingu údržby. Popsali 17 indikátorů výkonnosti údržby a naznačili, jak pracovat s benchmarky těchto indikátorů. Velmi zajímavou metodu určení kritičnosti výrobního zařízení Indikátor Bad Actor jako nástroj pre plánovanie údržby předvedl Dr. Koprna ze Slofnaftu a.s. Z odvětví energetiky jsme vyslechli příspěvek Zkušenosti s údržbou distribuční sítě ČEZ od autorů Dr. Teringla a Ing. Kašpara z ČEZ Distribuce a.s. Nelze opomenout ani příspěvek Ing. Poloučka z UNIPETROLU RPA, s.r.o. k problematice Vzdělávací program údržby UNIRPA, což byla ukázka, jak se konkrétní organizace stará o růst kompetencí svého údržbářského personálu. Za povšimnutí stojí i příspěvek Dr. Pelantové Problematika údržby v podpůrných útvarech, v němž autorka zdůrazňuje, že i samotné útvary údržby potřebují údržbu svého zařízení.

Z oblasti technické diagnostiky jsme rovněž vyslechli zajímavé příspěvky. Ing.Wrona z Polska v příspěvku IRIS M – rozšíří váš pohled výrazným zvětšením pohybů, ukázal propojení rychlokamery se specifickým softwarem, který umožňuje vizualizaci veškerého kmitání a vibrací mechanických systémů. Ing. Keller ve svém příspěvku Nejnovější technologický trend ve sledování stavu zařízení ukázal možnosti sledování stavu zařízení pomocí ultrazvukové diagnostiky.

Z oblasti informačních systémů údržby ve vztahu k Údržbě 4.0 byla prezentována celá řada zajímavých příspěvků. Dr. Sláma, častý přednášející na akcích ČSPÚ, v příspěvku Inovace v digitalizaci údržby poukázal na inovace, které se objevují na poli digitalizace procesů údržby, např. na použití chytrých brýlí, hodinek s rozšířenou realitou a rovněž práci s daty a používáním algoritmů umělé inteligence. Ing. Vrkoč v příspěvku Condition Monitoring – sběr provozních dat z obráběcích a výrobních strojů popisuje sběr dat přímo z řídicích jednotek strojů. Ing. Vrana z Inseka v příspěvku Podmienky úspešnej implemantácie informačního systému na riadenie údržby ukázal na příkladu implementace SW v ČR jak úspěšně postupovat. Karel Scholz v příspěvku Správa procesů údržby pomocí softwarového nástroje AMI ukázal digitální podporu asset managementu. David Kučera z HILTI v příspěvku Digitální správa aktiv – klíč ke zvyšování zisku a produktivity ve stavebnictví a průmyslu předvedl funkcionality SW HILTI. Ing. Bezděk v příspěvku Možnosti praktického využitia umelej inteligencie v údržbe ukázal na příkladu neuronové sítě její využití pro identifikaci poruch. Ivan Gallo v příspěvku Inovativní mobilita ve Smart Maintenance představil inovativní řešení PROCE55 Mobile a ukázal jeho aplikaci v automobilovém průmyslu.

Z oblasti inženýrství a technologie údržby zazněly také zajímavé příspěvky. Prof. Pošta ve svém příspěvku Mechanické opravy prasklých litinových součástí ukázal metody Metallock a jejich výhody při spojování litinových prasklých částí bez tepelného ovlivňování. Ing. Tesař v příspěvku Vliv mazání spojovacího materiálu na těsnost přírubového spoje ukázal jak je důležité správné mazivo a mazání matice a šroubu na dosažení požadované přítlačné síly ve spoji. Ing. Tomáš přednesl příspěvek na téma Význam pojmů technicky těsný spoj a trvale technicky těsný spoj a v něm poukázal na správné používání technických norem a předpisů. Ing. Šolc v příspěvku Opravy bez omezení – hybridní konstrukční lepidla LOCTITE popsal základní spektrum lepidel a jejich vlastnosti včetně jejich použití v praxi. Mgr. Šimkovičová v příspěvku Ďalšia generácia PTFE tesniaceho materiálu charakterizovala novou generaci těsnicího materiálu, který se snadno aplikuje v dané oblasti provozních podmínek – teplota a tlaky. Výhodou je plasticita tohoto materiálu.

Odborná diskuse v závěru prvního dne, pod vedením Dr. Hladíka, byla věnována Údržbě 4.0, přínosům evropské konference EUROMAINTENANCE 4.0 v Antverpách a činnosti EFNMS. Určitým nedostatkem byl menší prostor pro otázky z pléna. Společenský večer poskytl nejenom příjemné gurmánské zážitky kvalitní zámecké kuchyně, ale zejména i prostor pro další neformální diskusi a výměnu zkušeností ze všech oblastí údržby.

Celkově lze shrnout, že mezinárodní konference Údržba 2018 posunula poznání problematiky Údržby 4.0 dopředu a účastníci konference si odnesli celou řadu poznatků a námětů pro zlepšení managementu a inženýrství údržby ve svých organizacích a útvarech údržby. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Ohlédnutí za konferencí ÚDRŽBA 2018, která proběhla 24. a 25. 10. 2018 na zámku AV ČR v LiblicíchOhlédnutí za konferencí ÚDRŽBA 2018, která proběhla 24. a 25. 10. 2018 na zámku AV ČR v LiblicíchOhlédnutí za konferencí ÚDRŽBA 2018, která proběhla 24. a 25. 10. 2018 na zámku AV ČR v Liblicích

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...