Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Odstavení stávajících reaktorů v Dukovanech zatím nepřipadá v úvahu

Odstavení stávajících reaktorů v Dukovanech zatím nepřipadá v úvahu

Publikováno: 19.1.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Dějištěm posledního výjezdního zasedání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byla na první pohled možná překvapivě dukovanská jaderná elektrárna. Odborná veřejnost však něco podobného očekávala, neboť právě tato elektrárna je předmětem diplomatické roztržky mezi ČR a některými orgány EU. Události v japonské Fukušimě znovu otevřely celosvětovou debatu o využití jaderné energie. Cílem poslanců HV Poslanecké sněmovny bylo přesvědčit se za pomoci odborníků (mezi jinými předsedkyní SÚJB Dany Drábové) přímo na místě o bezpečnosti elektrárny.

„Pokud si stručně zrekapitulujeme události minulého roku – nejprve přišlo zemětřesení ve Fukušimě s ničivou vlnou tsunami, poté Spolková republika Německo ukončila poněkud překotně, bez vyhodnocení příčin selhání v Japonsku, svůj jaderný program a na Českou republiku začal být vyvíjen nátlak ohledně Dukovan. Eurokomisař Günther Oettinger, který je členem německé vládní CDU, opakovaně konstatoval, že pokud Dukovany nevyhoví extrémně náročným zátěžovým testům, bude EU trvat na jejich uzavření. Považuji proto za nutné přesvědčit se o situaci přímo na místě a rozptýlit obavy části veřejnosti,“ vysvětluje předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD).
Jaderná elektrárna Dukovany byla dokončena roku 1987 a disponuje čtyřmi tlakovodními reaktory typu VVER (což je podstatně odlišné zařízení, než bylo instalováno ve Fukušimě ale i v Černobylu). Celkový výkon elektrárny je 1960 MW a v loňském roce dodala do sítě celkem 14 369 GWh. Zvažuje se i výstavba pátého reaktoru, přičemž u těch stávajících by chtěl provozovatel ČEZ, a.s., získat do roku 2015 licenci k provozu na dalších 10 let.
JE Dukovany patří k těm nejlépe provozovaným elektrárnám ve světě. Prostřednictvím desetiletých periodických bezpečnostních prověrek a následných modernizačních kroků elektrárna plní mezinárodní bezpečnostní doporučení. V elektrárně probíhá rozsáhlá modernizace, která také zvyšuje výkon elektrárny z původních 1.760 MW na plánovaných 2.000 MW. Mění se i systém SKŘ – kontroly a řízení. Odborníci i přítomní poslanci se shodli, že důvod k okamžitému uzavření elektrárny není, a elektrárna prochází normálním procesem zlepšování, kterým reaguje na aktuální požadavky mezinárodní jaderné komunity.
Výstavba nového reaktoru v lokalitě Dukovany, který splňuje nejmodernější bezpečnostní standardy, je ve fázi posuzování studie proveditelnosti. Odstavení stávajících reaktorů zatím nepřipadá v úvahu. „O jaderné energetice bezesporu musíme vést celospolečenskou debatu. Nevydal bych se však cestou ukvapených rozhodnutí jako některé evropské země. Můj názor je dlouhodobě neměnný – budoucností je vyvážený mix jaderné energie, fosilních paliv a obnovitelných zdrojů,“ uzavírá Milan Urban.

Memorandum o vzájemné pomoci při provozu a dalším rozvoji Jaderné elektrárny Dukovany

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...