Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Odborníci VNIIAES, a.s., rozvíjejí spolupráci s Českou republikou

Odborníci VNIIAES, a.s., rozvíjejí spolupráci s Českou republikou

Publikováno: 13.9.2018
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Delegace ruského VNIIAES, a.s. (dceřiná společnost Rosenergoatom, a.s., která je součástí energetické divize Rosatomu) navštívila v Řeži společnosti Skupiny ÚJV - ÚJV Řež a Centrum výzkumu Řež, známé především pro svou činnost v oblasti vývoje a podpory provozu zařízení jaderné a tepelné energetiky.

Členové delegace v čele s generálním ředitelem Faritem Tuchvetovem si prošli akreditované laboratoře a další technologickou infrastrukturu, která je umístěna v kilometrovém areálu podél řeky v obci Husinec nedaleko od Prahy. V těchto prostorách Skupiny ÚJV jsou v provozu i specializované laboratoře pro výzkum materiálů (včetně tzv. polohohorkých a horkých komor pro hodnocení vlastností ozářených/radioaktivních materiálů.) a experimentální zařízení pro simulace přechodových a havarijních stavů. 

Delegace jednala s vedoucími pracovníky z oblasti výzkumu i servisních služeb, včetně odborníků výzkumného centra SUSEN, zřízeného za podpory Evropské unie.

Hlavním předmětem diskuze mezi zástupci VNIIAES a Skupiny ÚJV byly vyhlídky na vzájemnou spolupráci v takových oblastech, jako je výzkum materiálů, nedestruktivní diagnostika, kontrola pevnosti, jaderná a radiační bezpečnost a metody kontroly stavu jednotlivých komponent jaderných zařízení.

Ruská strana projevila zájem o budoucí spolupráci v oblasti programů řízení životnosti, jako například analýzy stupně degradace materiálu zařízení v jaderných elektrárnách, nedestruktivní metody diagnostiky, kvalifikace jednotlivých zařízení na specifické prostředí, systémy provozních kontrol a certifikované metodiky řízení životnosti konkrétních komponent.

Obě strany shledaly, že ve spolupráci a výměně zkušeností vidí potenciál k rozšíření kompetencí obou institucí a posílení jejich znalostní základny. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Odborníci VNIIAES, a.s., rozvíjejí spolupráci s Českou republikou

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...