Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Oceľové rúry pre energetiku

Oceľové rúry pre energetiku

Publikováno: 10.7.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:23
Rubrika: Technologie, materiály

Zabezpečenie stále sa zvyšujúceho dopytu po všetkých druhoch energií je v súčasnosti spojené s dvomi problémami. Prvý problém je rast cien všetkých druhov fosílnych palív, ktoré v súčasnosti tvoria rozhodujúci podiel primárnych energetických zdrojov. Využívaním fosílnych palív vzniká veľké množstvo kysličníka uhličitého, čo negatívne v globálnom merítku vplýva na životné prostredie.

Zníženie týchto negatívnych javov je možné dvomi spôsobmi – zvýšením podielu obnoviteľných zdrojov na celkovej výrobe energií (voda, vietor, solárna a geotermálna energia, využitie biomasy) a tiež zvýšením účinnosti zariadení pri používaní fosílnych zdrojov v energetike, čím sa zníži ich spotreba, čo sa prejaví znížením nákladov a znížením množstva kysličníka uhličitého.
Moderné tepelné energetické zariadenia (k nim je potrebné priradiť aj parogenerátory v jadrových elektrárňach), ktoré pracujú s vysokým stupňom účinnosti, vyžadujú použitie vhodných konštrukčných materiálov, aby bola zaručená ich dlhodobá, bezpečná a bezporuchová prevádzka. Oceľové rúry sú dôležité konštrukčné materiály používané v týchto zariadeniach.
Železiarne Podbrezová vyrábajú široký sortiment oceľových rúr. Rúry pre energetické zariadenia (v praxi často nazývané ako kotlové rúry) sú z hľadiska predpisov (noriem) zaradené do skupiny rúr pre tlakové použitie pri zvýšených teplotách. Na výrobu a preverovanie týchto rúr sú kladené vysoké požiadavky. Z hľadiska európskych predpisov sa jedná o trojstupňovú štruktúru. Príslušná Smernica pre tlakové zariadenia má úroveň zákona. Na ňu naväzujú normy pre konštruovanie príslušných energetických zariadení, ktoré následne určujú aj normy pre jednotlivé konštrukčné materiály (rúry, plechy atď.). Výrobca, resp. dodávateľ rúr musí mať potrebné systémové a výrobkové certifikácie.
Z hľadiska technických parametrov sú dôležité druhy ocelí, rozmerový sortiment a spôsoby preverovania rúr. Druh ocele (uhlíkové, nízko- alebo stredne legované alebo vysokolegované) závisí v prvom rade od výšky teploty a tiež aj od výšky tlaku, pri ktorých daná časť energetického zariadenia pracuje.


 

Montáž kotla v SES Tlmače

Jednotlivé ocele a aj všetky ostatné technické podmienky na rúry sú obsahom príslušných noriem. Normy sa obvykle delia podľa spôsobu výroby rúr na normy pre bezšvíkové a pre zvárané rúry. Mimo noriem ČSN/STN sa aj u nás často používali aj normy DIN. V súčasnosti by sa už v štátoch EU mali používať normy EN. Naďalej sa používajú ruské normy Gost, príp. pre kotly Technické podmienky. Rozšírené je tiež používanie predpisov USA (predpisy ASTM A, ASME SA) a tiež japonských predpisov JIS.
Železiarne Podbrezová vyrábajú tlakové bezšvíkové rúry podľa EN 10 216 a po dohode aj zvárané rúry podľa EN 10 217 (mimo rúr z koróziivzdorných ocelí) a im zodpovedajúcim normám a predpisom.


 

Rúry sú dôležité konštrukčné materiály používané v energetike


 

Rúry pre tepelný výmeník, vyrábaný v PBS Třebíč

STRUČNÝ PREHĽAD TECHNICKÝCH PARAMETROV DODÁVANÝCH RÚR
Ocele:

  • Uhlíkové typu 12 021, 12 022 / St 35,8, St 45,8 / P 235GH, P 265GH (ČSN, STN / DIN / EN) Grade A, Grade B, Grade C podľa noriem USA
  • Mo ocele 15 020 / 15Mo3 / 16Mo3 / T1, T1a, T1b / (ČSN / DIN / EN / USA)
  • Cr-Mo ocele 15 121 / 13CrMo4 4 / 13CrMo4-5 / T12, P12 /15 313 / 10CrMo9 10 / 10CrMo9-10 / T22, P22 /
  • Cr-Mo-V ocele 15 128 / 14MoV6 3 / 14MoV6-3 /

SPÔSOB VÝROBY A ROZMEROVÝ INTERVAL
Bezšvíkové rúry:

  • Valcované za tepla
    OD: 21,3–139,7 mm
    WT: 2,3–12,5 mm (v závislosti od OD)
    L: bežne 5–6m, po dohode 22, resp. 24 m
  • Tvárnené (ťahané) za studena
    OD: 12,7–76,2 mm
    WT: 0,89–5,6 mm
    L: bežne 5–6 m, po dohode až do 18,3 m

Poznámky k rozmerovému sortimentu:

  • po dohode aj rozmery podľa USA noriem,
  • po dohode aj rúry ťahané za studena iných rozmerov,
  • mimo kotlových rúr sa ako ťahané rúry dodávajú aj výmenníkové rúry pre vysoké a nízke teploty.

Zvárané presné rúry:

  • Kalibrované za studena
    OD: 19–90 mm
    WT: 1,0–5,0 mm
    L: do 6 m, po dohode max. 15 m
  • Ťahané za studena
    OD: 12,0–76,2 mm
    WT: 0,89–4,5 mm
    L: 4 –7 m alebo podľa dohody

Zvárané kalibrované rúry sú dodávané pre odvetvie energetického strojárstva ako rúry pre tepelné výmeníky.

TECHNICKÉ DODACIE PODMIENKY
Rúry pre všetky odvetvia energetického strojárstva sú dodávané podľa príslušných noriem ČSN (STN), DIN, EN, ASTM A, ASME SA, GOST, JIS a ďalších. V krajinách EÚ by sa už nemali používať pôvodné národné normy, ale normy EN.
Železiarne Podbrezová vlastnia všetky potrebné systémové a výrobkové certifikáty a majú potrebné technologické zariadenie pre výrobu a preverovanie rúr pre energetiku (Zdroj: Železiarne Podbrezová).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (46x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...