Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    OBSE zamítla návrh rezoluce na pozastavení výstavby Běloruské JE

OBSE zamítla návrh rezoluce na pozastavení výstavby Běloruské JE

Publikováno: 14.7.2017
Rubrika: Jaderné

Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (PS OBSE) zamítlo rezoluci navrženou Litvou, která požadovala pozastavit výstavbu Běloruské jaderné elektrárny, než bude přehodnocena její bezpečnost.

Litva dlouhodobě protestuje proti výstavbě Běloruské JE, která vzniká asi 20 kilometrů od jejích hranic a asi 50 kilometrů od jejího hlavního města Vilniusu. Posledním krokem litevských představitelů byl návrh na rezoluci OBSE, kterou předložili během 29. každoročního zasedání PS OBSE probíhajícího od 5. do 9. července. Rezoluce OBSE mají charakter doporučení a mohou sloužit jako nástroj politického tlaku.

Aby tento návrh vstoupil na pořad dne, hlasovalo 8 států, pro jeho stažení bylo 20 zemí včetně Česka, Švédska, Rakouska, Kanady a Velké Británie a 29 států se zdrželo.

Litva v návrhu rezoluce, který vypracoval litevský zástupce Laurynas Kasčiunas, vyzvala Bělorusko k rehabilitaci politických vězňů, moratoriu na trest smrti, reformování volebního systému, respektování svobody projevu a shromažďování, zajištění transparentnosti výstavby Běloruské JE a pozastavení projektu, dokud nebudou splněny bezpečnostní požadavky.

Proti návrhu rezoluce vystoupil švédský politik Kent Härstedt, který byl kromě jiného pozorovatelem OBSE při posledních běloruských volbách. Řekl, že obvykle podporuje stanoviska „litevských bratrů a sester“ ve vztahu k Bělorusku, ale tentokrát je podpořit nemůže. Uvedl: „V posledních letech hodně pracuji s Běloruskem a tento litevský dokument má několik zásadních nedostatků. Nebere v úvahu řadu pokroků, kterých bylo nedávno v Bělorusku dosaženo, a navíc obsahuje několik chybných prohlášení.“ Jako jedno z nich označil to, že Minsk údajně odmítá spolupracovat při návštěvě zvláštního zpravodaje OSN pro Bělorusko Miklose Harasztiho.

Dále uvedl, že v litevském návrhu rezoluce se lidsko-právní otázky mísí s „intenzivním pohraničním konfliktem“ s Běloruskem vyvolaným výstavbou Běloruské jaderné elektrárny. Toto smísení označil za „nepříliš šťastné“. Řekl, že namísto toho je potřeba přijmout rezoluci, která hodnotí situaci ve východní Evropě celkově a která kritizuje porušování lidských práv v Bělorusku.

Běloruskou jadernou elektrárnu staví Rosatom podle projektu AES-2006. Elektrárna bude mít dva bloky s reaktory VVER-1200, které patří ke generaci III+, tedy těm nejmodernějším jaderným elektrárnám světa. Historicky prvním blokem tohoto typu na světě, který byl uveden do provozu, je 6. blok ruské Novovoroněžské JE-II. Projekt AES-2006 plně odpovídá doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii, požadavkům sdružení evropských provozovatelů jaderných elektráren EUR a mezinárodním normám. Podle stejného typového projektu se připravuje výstavba i ve finské JE Hanhikivi a maďarské JE Paks.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Výstavba Běloruské JE

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...