Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Obsah nového čísla časopisu All for Power 4/2009

Obsah nového čísla časopisu All for Power 4/2009

Publikováno: 13.11.2009
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Kompletní obsah nového čísla odborného časopisu All for Power 4/2009 s rozšířenou rubrikou o rekonstrukci elekrtátny Tušimicích najdete ZDE. Možnost předplatného najdete ZDE. Dále pak najdete editorial šéfredaktora.

Editorial: Něco z toho velkého koláče snad ukrojíme

V poslední době se všude kolem hovoří o jaderné renesanci, jaderném boomu. Napadá mě otázka, zda může být rozvoj jaderné energetiky faktorem, který umožní i českým stavebním a strojírenským firmám lépe odolávat globální ekonomické krizi. Bez jádra zatím ještě mnoho let nemáme žádné lepší řešení zajištění naší energetické bezpečnosti a budoucnosti (při dodržení stále přísnějších ekologických limitů). Rozumní tohoto světa to již naštěstí pochopili. Nejekologičtější a nejlepší za současné situace je prostě štěpení jader, v budoucnu by pak svět mohla nadobro spasit termojaderná fúze. Možná je to pro mnohé „ekology“ bolestivé zjištění. Plán vyrobit 20 % veškeré spotřebované elektrické energie v roce 2020 z obnovitelných zdrojů energie je v podmínkách Česka nereálný. Největší optimisté hovoří o max. 13 %. A to i přes lukrativní státní dotace (čili prakticky i z našich daní) podnikatelům, třeba na fotovoltaické elektrárny a záruky výkupů za velmi výhodných podmínek. Navíc, podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se čím dál více začíná projevovat v peněženkách obyvatel.
Zatímco letos je každá kilowatthodina spotřebovaná v domácnosti zatížena přirážkou pět haléřů na podporu obnovitelných zdrojů, příští rok to bude už více než trojnásobek. Určitě se alespoň ohřejeme pocitem našeho přínosu ekologii a závidět obchodní úspěch firmám, které si z fotovoltaiky udělaly zlatý důl, určitě taktéž nebudeme, že?!
Vraťme se k jadernému boomu. Česká republika navíc ani nemá firmu, která by byla schopna postavit jadernou elektrárnu na klíč. Třeba proto, že nedisponujeme vlastními kapacitami pro primární okruh. Generální dodavatel bude určitě zahraniční, a že se zájemci z celého světa již hrnou... Výběr subdodavatelů pak bude plně v jeho gesci. Z prohlášení zahraničních zájemců o soutěž na dostavbu Temelína slyšíme, že s českými firmami počítají. Uvidíme, zda to není pouhý „předvolební“ trik. Není jisté, zda české firmy, ať již stavební, nebo strojírenské, budou z aktivit ČEZ profitovat, a pokud se již k dodávce dostanou jako subdodavatel, není jistý ani případný profit, zisk... Subdodavatelé to nemají totiž nikde jednoduché, co si budeme povídat... Ze zákona nelze preferovat ani pohlížet nijak protekcionisticky na žádnou firmu, takže nelze ČEZ někam tlačit.
Některé záležitosti vztahů mezi generálním dodavatelem a subdodavateli lze možná kontrolovat a řešit, třeba dodatky smluv. Možná lze připravit podmínky výběrového řízení tak, aby byla dodržena zákonná pravidla vyplývající pro podobné zakázky z české i evropské legislativy a přitom byla zajištěna účast českých firem na zakázce i férové podmínky pro ně. Řešením je snad model tzv. kvazi-offsetů. A úloha státu? Je zodpovědností státu, aby v případech podobných zakázek byla podpora domácích firem zajištěna. Stejným způsobem si ostatně vlastní průmysl chrání i jiné evropské země.

Buďme optimisté a věřme, že se pro české firmy otevírá v rámci dostavby Temelína obrovská a lukrativní možnost v subdodávkách, která jim pomůže odolat nejen krizi současné, ale i té, která bohužel zřejmě přijde opět za pět nebo deset let.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...