Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    NWR má smělé plány. Chce prodat 11 milionů tun uhlí a milioon tun koksu

NWR má smělé plány. Chce prodat 11 milionů tun uhlí a milioon tun koksu

Publikováno: 4.2.2010
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Podle výhledu těžařské firmy budou ceny koksu letos lepší. Silný nárůst očekává i v oblasti výdajů za materiály a energie.

(Zdroj: www.inhed.cz) - Společnost New World Rersources (NWR) chce letos prodat 11 milionů tun uhlí a jeden milion tun koksu. Firma přitom očekává, že z celkové produkce uhlí bude přibližně 60 procent tvořit koksovatelné uhlí a 40 procent energetické uhlí. NWR to ve středu oznámila ve zprávě o hospodaření za loňský rok a uzavřených smlouvách na rok 2010.

Externí smlouvy na dodávky koksovatelného uhlí sjednané na první čtvrtletí tohoto roku pokrývají nasmlouvané množství 1,5 milionu tun, to je zhruba 23 procent předpokládaného ročního objemu produkce, uvádí NWR. Průměrná smluvní cena pro první čtvrtletí činí 103 eur (2.684 korun) za tunu, což je nárůst o 18 procent ve srovnání s loňskou cenou.

Smlouvy na dodávky energetického uhlí pro celý rok 2010 pokrývají 100 procent předpokládaného ročního objemu produkce. Průměrná smluvní cena palivového uhlí je pro letošní rok 63 eur (1.642 korun) za tunu. Je to o 13 procent méně než loni. U koksu pokrývají smlouvy na první čtvrtletí objem ve výši 266.000 tun, což je 27 procent předpokládaného objemu roční produkce. Průměrná smluvní cena koksu je 195 eur (5.077 korun) za tunu, to je nárůst o 29 procent oproti ceně v minulém roce.

Průměrné roční ceny jsou orientační, mohou být ovlivněny různými faktory, například kolísáním směnných kurzů nebo načasováním dodávek. Skutečné ceny se tak mohou od ohlášených lišit.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek společnosti představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Loni vyprodukovala 11 milionů tun koksovatelného a energetického uhlí a prodala 10 milionů tun. U koksovatelného uhlí dosáhla průměrné ceny 87 eur (2.266 korun) za tunu a u energetického uhlí činila průměrná cena 72 eur (1.875 korun) za tunu.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...