Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Plyn    Nové čerpací stanice plynu v ČR

Nové čerpací stanice plynu v ČR

Publikováno: 16.9.2009, Aktualizováno: 17.9.2009 08:32
Rubrika: Plyn

Moderní linka na výrobu ocelových lahví na zemní plyn pro automobilový průmysl začala pracovat na plný výkon. VÍTKOVICE MACHINERY GROUP její výstavbu ohlásila právě před dvěma roky na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

„Jde o světový unikát, který dává firmě náskok před konkurencí a posílá jej do celosvětového automobilového průmyslu. První kontrakty na několik tisíc lahví měsíčně jsou uzavřeny v Rakousku, Polsku, Ukrajině, Bulharsku a dalších zemích,“ řekl na brněnském výstavišti generální ředitel VÍTKOVICE CYLINDERS, a.s., Jaromír Šiler. Podle něho bude vstup firmy do motoristického světa razantní. „Díky vstupu do byznysu CNG (zemní plyn) jsme se rozhodli vybudovat vlastní síť plnicích stanic po celé České republice. Na trh vstoupíme s novou značkou CNG vitall a nabídneme zemní plyn jako levné ekologické palivo i motoristické veřejnosti,“ vysvětlil Šiler. Pod tuto značku už nyní patří produkce plnicích stanic, komponentů pro přestavby vozidel a komplexní řešení firemní či městské dopravy a jejího přechodu právě na CNG. První tři stanice už stojí v Ostravě, Jeseníku a v polském Sosnovci , kde funguje dceřiná společnost VÍTKOVICE MILMET. Další stanice se buduje na jedné z nejfrekventovanějších ostravských dopravních spojnic.

Nové čerpací stanice, vybudované vítkovickou skupinou, by měly být umístěny na strategických dopravních tepnách a ve městech do roku 2020. „Nechtěli jsme pominout nejsilnější hráče na trhu, takže při jejich výstavbě jednáme o kooperaci v rámci sítě benzínek OMV, Shell, Benzina a dalších. Předpokládáme, že o strategickém partnerovi pro náš systém bude jasno do konce letošního roku,“ upřesnil předseda představenstva a generální ředitel společnosti VÍTKOVICE HOLDING, a.s., Jan Světlík. Doplnil, že využití nejmodernější technologie, která umožňuje nepřetržité dodávky plynu a jeho naplnění do vozidla do dvou minut přes kreditní kartový systém, bude rozhodující alternativou celého světa, kde narůstá ropná krize. Ve světě jezdí na zemní plyn už deset milionů aut, v ČR pak více než tisíc aut.

Skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP podle Světlíka sama přejde bezvýhradně na ekologický pohon vozidel. „Zhruba 200 našich aut obnovíme do konce příštího roku. Návratnost bude do dvou let, a to včetně investic do plnicí stanice. Deset z nich si mohou návštěvníci strojírenského veletrhu v Brně prohlídnout před pavilonem F,“ dodal Světlík. Vedle ekologizace provozu těchto vozidel se dosáhne 60ti procentních úspor nákladů. Proto hodlá holding jednat s významnými společnostmi a provozovateli MHD ve velkých městech. CNG program je pro společnost součástí klíčového byznysu, v tzv. zelených ekologických technologiích.

Mezi první plnicí stanice na zemní plyn pod značkou CNG vitall bude patřit zařízení v Ruské ulici v Ostravě-Vítkovicích. Zprovozněna má být v polovině příštího roku. Svým designem a pojetím bude plně srovnatelná s prestižními benzinovými stanicemi a bude patřit mezi průkopníky svého druhu nejen v moravskoslezském regionu, ale i na celém území ČR. K výhodám patří dokonalý informační systém, jenž eviduje údaje na nejvyšší technologické úrovni. Sbírá, uchovává a vyhodnocuje data spojená s výdejem plynu pro jednotlivé odběratele.

Ve firmě se vytváří vlastní výzkumný a vývojový tým, který bude mimo jiné pracovat na vývoji paliva budoucnosti, pohonné směsi s obsahem zemního plynu. Další cesta je využít oblast zemědělství, kde lze bioplyn, produkovaný ze zemědělského odpadu prostřednictvím bioplynových stanic, efektivně využít. Stačí totiž odbourat 40 procent CO2 a zbude pouze metan, který se dá využít jako zemní plyn.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (38x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (33x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (32x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...