Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Nová UV lakovací linka za padesát milionů zvýší v ostravské rourovně ArcelorMittal šance na úspěch v zámořských exportních zakázkách

Nová UV lakovací linka za padesát milionů zvýší v ostravské rourovně ArcelorMittal šance na úspěch v zámořských exportních zakázkách

Publikováno: 19.2.2014
Rubrika: Firemní zpravodajství, Technologie, materiály

ArcelorMittal Tubular Products Ostrava (AMTPO), dceřiná společnost huti ArcelorMittal Ostrava, uvedla do provozu novou UV lakovací linku. Linka, jejíž vybudování stálo 48,2 milionu korun, zvýší kapacitu výroby lakovaných trubek téměř dvojnásobně, z 24 000 na 42 000 tun ročně. Zároveň také zlepší kvalitu a odolnost lakované vrstvy proti mechanickému poškození. Lepší antikorozní vlastnosti UV laku požadují zejména odběratelé, kterým se trubky dovážejí přes moře, tedy zákazníci z USA a Blízkého východu. UV lak nalezne užití u hladkých, kotlových, naftovodných, pažnicových i čerpacích trubek.

Klíčová slova: ArcelorMittal, lakovací linka, UV lak

„Novou linku jsme vybudovali kvůli stále častějším požadavkům zámořských zákazníků, kteří na dodávaných trubkách vyžadují antikorozní UV lak. U něj je garantována ochrana trvající půl roku. Důvodem je zejména přeprava po moři, kdy trubky bez UV laku během přepravy rychleji korodovaly vinou vlhkého prostředí,“ říká Libor Černý, generální ředitel AMTPO.

UV lakování je v současné době nejlepší dostupná technika pro lakování trubek. UV lak je po nástřiku a následném projetí vytvrzovací kabinou během 1-2 vteřin vytvrzen. Lak se tudíž nemusí zdlouhavě vysušovat a trubky se mohou ihned připravit k dodání zákazníkovi. Nová lakovací linka má zároveň díky použití nejlepších dostupných technik (tzv. BAT) menší dopad na životní prostředí.

Samotné lakování v nové lince probíhá tak, že trubky jsou automaticky dávkovačem ukládány na vstupní dráhu. Následně projdou odmaštěním, zařízením pro nástřik podélného pásku, textu a log a měřením délky trubky. Poté se v kabině aplikuje UV lak a v kabině s UV lampami se vytvrdí. Rotační podavač pak trubky umístí na příčný dopravník, na jehož konci se svazkují do balíků.

ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a.s. je největším výrobcem trubek v České republice. Nosným výrobkem jsou bezešvé trubky v provedení trubek hladkých, závitových, přírubových a olejářských.  Společnost dále vyrábí svařované trubky se šroubovicovým svarem pro plynárenský průmysl. Roční kapacita výroby bezešvých a svařovaných trubek je 320 000 tun. ArcelorMittal Tubular Products Ostrava má 1025 zaměstnanců a je dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava a.s.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní podnik v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2013 činila 34 352 koruny. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

 

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Trubka s vytvrzeným lakemLakovací kabina

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (59x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (48x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...