Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Nevládní organizace na prodej: Jak super bohatí z USA ovlivňují energeticko-klimatickou politiku EU

Nevládní organizace na prodej: Jak super bohatí z USA ovlivňují energeticko-klimatickou politiku EU

Publikováno: 13.10.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Uhlí

EURACOAL, Evropská asociace uhelného průmyslu dnes vydala zprávu o financování kampaní proti uhlí vedených nevládními organizacemi. Zjistila, že do politiky EU teče proud peněz od malé skupiny super bohatých dárců. Mnozí z nich jsou z USA a tito dárci doufají, že ovlivní klimatickou a energetickou politiku ve prospěch řešení, která sami preferují, a to bez ohledu na to, co to bude stát evropské spotřebitele. Je to příběh o penězích a moci, v němž je Evropa vnímána jako „laboratoř pro celý svět“.

Veřejné kampaně proti uhlí jsou vylíčeny jako občanské akce na ochranu klimatu, ve skutečnosti však jde o dobře řízené akce pod taktovkou hrstky organizací s enormně vysokými rozpočty. Například Evropská klimatická nadace (Euroepan Climate Foundation) vynakládá v Bruselu každý rok 26 mil. € na lobování proti uhlí. Je ve středu složité pavučiny  svolných nevládních organizací, kterým platí za to, že šíří jejich názory v oblasti ochrany klimatu. Společně mají výrazný vliv na evropské vlády a EK, přičemž využívají dobře placené profesionální agenty. Vypadá to pak tak, že stejná sdělení přicházejí z mnoha míst. V řádně fungující demokracii by změny požadované Evropskou klimatickou nadací a jejími bohatými dárci měly vyplynout z výsledků voleb. Místo toho Evropská klimatická nadace užívá ne zcela transparentní metody za peníze několika bohatých dárců, z nich někteří začali profitovat z politik, které podporují.

EURACOAL nezpochybňuje změnu klimatu a potřebu reagovat. Pro EURACOAL to znamená  zavádění čistších a účinnějších technologií, které mohou spolehlivě snížit emise CO2 o 30%  i více,  a jejichž náklady pro spotřebitele jsou nižší než u jiných alternativ. Konvenční výroba elektřiny z uhlí je flexibilní a spolehlivá a zabezpečuje 28% spotřeby elektřiny v EU. Bude mít důležitou úlohu i v nadcházejících letech jako podpora zvyšujícího se množství větrné a solární elektřiny, které ve tmě nebo za bezvětří neprodukují žádnou energii. S CCS budou uhelné elektrárny konkurenceschopnou alternativou ostatních nízko emisních technologií, protože všechny tyto technologie budou potřebné pro zajištění narůstající potřeby elektřiny.  

Generální tajemník EURACOAL Brian Ricketts varuje před projektem, který chce rozbít náš způsob života a nahradit jej experimentem, který prosazuje privilegovaná elita, která se snaží ovlivnit přes EU tvůrce politik, mít moc nad občany EU a převzít koncentraci našeho blahobytu.

Poznámka pro novináře: Evropská asociace uhelného průmyslu   EURACOAL zastupuje v Bruselu zájmy producentů, dovozců a uživatelů uhlí. Asociace má 33 členů z 20 zemí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (67x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (42x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...