Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Německý soud rozhodl: Odstavení jaderných elektráren bylo nezákonné a způsobilo provozovatelům škody. Kdo to zaplatí?

Německý soud rozhodl: Odstavení jaderných elektráren bylo nezákonné a způsobilo provozovatelům škody. Kdo to zaplatí?

Publikováno: 16.1.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

(Zdroj - NucNet): Odvolací soud v Lipsku rozhodl a potvrdil rozhodnutí soudu v Kasselu, že odstavení dvou jaderných bloků v jaderné elektrárně Biblis, kterou provozovala společnost RWE, bylo nezákonné. RWE bylo nařízeno odstavení zařízení po havárii v elektrárně Fukušima - Daiichi v Japonsku. Provozovatel musel jednu jednotku zastavit dočasně a jeden blok natrvalo v srpnu 2011.

„Vypnutí chyběl odpovídající právní základ,“ uvádí se v prohlášení soudu. RWE nyní hodlá vypočítat výši škody a zahájit řízení u civilního soudu. Rozhodnutí soudu by se mohlo vztahovat celkem na 8 jaderných bloků v Německu, které se po události v Japonsku musely na příkaz vlády odstavit. O náhradu škody usilují i další provozovatelé jaderných elektráren v Německu – společnosti E.ON, EnBW a Vattenfall. 

Je otázkou, z jakých zdrojů by německá vláda náhradu škody realizovala. Německá vláda tvrdí, že příkaz trvale odstavit 8 bloků hned po Fukušimě vydala pod tlakem veřejného mínění. Pokud by elektrárenské společnosti ve sporu nakonec zvítězily, s velkou pravděpodobností by vše zaplatili (formou zvýšených daní) právě občané, kteří si odstavení jaderných elektráren přáli.

Německo se rozhodlo opustit jadernou energetiku do roku 2022.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (66x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (61x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...
Skupina ČEZ mění organizační strukturu divize Výroba (58x)
Změny v divizi Výroba společnosti ČEZ reagují na vyčlenění divize Investice z divize Výroba a na realizaci strategie v o...