Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Německý parlament prodloužil provoz svých jaderných elektráren

Německý parlament prodloužil provoz svých jaderných elektráren

Publikováno: 28.10.2010
Rubrika: Jaderné

Berlín 28. října (ČTK) - Německý parlament dnes těsnou většinou rozhodl o prodloužení provozu svých 17 jaderných elektráren v průměru o 12 let. Vládní opozice rozhodnutí ostře kritizuje, v Berlíně proti němu protestovali ekologičtí aktivisté.

Začátek hlasování se výrazně zdržel kvůli jednání o 27 připomínkách, které v této záležitosti vznesli poslanci ze strany Zelených. Navíc mnoho poslanců ze strany Zelených a sociálních demokratů (SPD) osobně vystoupili s prohlášeními, proč budou hlasovat proti návrhu vlády. Zástupci parlamentní ekologické strany se na debatu dostavili v černém smutečním oblečení se žlutým písmenem X symbolizujícím protiatomové hnutí.
Pro poté hlasovalo 308 zákonodárců, proti jich bylo 289, dva se hlasování zdrželi. Původní plán počítal s postupným vyřazením všech německých jaderných elektráren do roku 2021. Nyní byl provoz elektráren postavených před rokem 1980 prodloužen o osm let, provoz elektráren vybudovaných v nedávné době dokonce o 14 let.
Vládní koalice křesťanských demokratů (CDU/CSU) a liberálů (FDP) disponuje ve Spolkovém sněmu 332 křesly, někteří z jejich členů tedy museli hlasovat proti návrhu, napsala agentura DPA.
Opoziční politici po hlasování prohlásili, že dnešní rozhodnutí se anuluje nejpozději při změně poměru moci v parlamentu po volbách v roce 2013.
Německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen podle DPA vytkl SPD a Zeleným, že pro ně politická otázka o atomové energii byla vždy jen tématem pro politický boj mezi stranami. Bývalý ministr životního prostředí a předseda SPD Sigmar Gabriel naopak kritizoval vládu: "Rozdělili společnost tam, kde již byla jednotná."  Šéf levicové frakce Gregor Gysi podle DPA prohlásil, že vláda se tímto rozhodnutím dopustila závažné chyby. Kabinet Angely Merkelové vnímá jadernou energii jako technologii, která se musí využívat do té doby, než budou vybudovány objekty schopné vyrábět energii z obnovitelných zdrojů.
Zisky jaderných energetických koncernů, které obdrží díky delší době provozu, by měly být zatíženy dodatečnými daněmi. Počítá se přibližně s 2,3 miliardy eur (asi 56,7 miliardy korun) ročně, z nichž by část měla být využita na podporu rozvoje solárních a větrných elektráren. Aktivisté z ekologického hnutí Greenpeace upevnili na hlavní budovu CDU deset metrů dlouhý transparent s nápisem "CDU: politika pro jaderné koncerny" a protestovali proti výsledku hlasování parlamentu. Někteří z nich podle serveru BBC vytvořili lidský řetěz kolem budovy parlamentu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (41x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...